Löfven avlöstes av Beyoncé på festival

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

NEW YORK. Här står Stefan Löfven och är bootylicious....

Ja, statsministern delade i alla fall scen med Beyoncé i natt – mitt i Central Park i New York.

– Tillsammans kan vi göra skillnad, förkunnade han för 60 000 entusiastiska New York-bor.

Stefan Löfven befinner sig i New York dels för att delta i generalförsamlingens årliga öppnande i FN-högkvarteret, dels för att föra Sveriges talan i det pågående toppmötet om hållbarhetsmålen – likaså arrangerat av FN.

I samband med de evenemangen arrangerades under natten också en stor artistgala mot extrem fattigdom i Central Park mitt på Manhattan – och Löfven deltog, som en av flera stats- och regeringschefer, även i den.

Han introducerades av skådespelerskan Salma Hayek, som statsminister för världens första feministiska regering, och höll sedan ett kort anförande.

– Hallå Central Park, hallå New York, hojtade han som en annan rockstjärna

– Jag är stolt över att leda den första feministiska regeringen i världen och jag är stolt över att respresentera Sverige. Vi må bo i ett kallt land, men våra hjärtan är stora.

”Beyonce var bra”

Sedan lovade han att Sverige ska bidra till att ytterligare 60 miljoner människor i världen får rent vatten och santitet.

– Tack för att ni är här, tillsammans kan vi göra skillnad, avslutade han.

När Löfvens tal var över avlöstes han på scenen av självaste Beyoncé – kvällens stora stjärna.

Inget ont om Riksdagen i Stockholm, men riktigt så glamorös brukar inramningen inte vara när statsministern talar...

Av övriga artister och band på scenen märktes bland andra Ed Sheeran, Pearl Jam, Coldplay, Sting, Common, nyligen Sverige-aktuelle Bono, Stephen Colbert och Kerry Washington.

Några möten med världsstjärnorna hann Stefan Löfven – som var personligt inbjuden av Coldplay-sångaren Chris Martin; en av de ledande personerna i arrangerande organisationen Global Citizen– inte med.

– Nej, jag pratade inte med Beyoncé men jag såg delar av hennes show och den var ju väldigt bra, säger han när han halvannan timme senare möter svensk media i den svala New York-kvällen.

”Jag blir glad”

Från sitt eget korta framträdande minns han framförallt stämningen i det stora publikhavet.

– Det kändes fint att få stå där och känna värmen från alla dess ungdomar. De hade förstås kommit för att få se fina konserter, men de är också väldigt engagerade och jag blir glad av att se det.

Tidigare under lördagen höll Stefan Löfven, som del av toppmötet om de nya, hållbara utvecklingsmålen, ett anförande också i generalförsamlingen.

Där talade han om att han önskar att alla barn i världen får samma förutsättningar som han själv fick som fosterbarn i Norrland.

Publicerad: