Tsipras: Hårt arbete framför oss

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-20

Ny demokratis partiledare erkänner sig besegrad i det grekiska valet. Därmed lär vänsterpartiet Syriza bilda regering.

– Valresultatet verkar visa att det första partiet är Syriza och Tsipras. Jag gratulerar honom, säger Vangelis Meimarakis, ledaren för Ny demokrati, enligt The Guardian.

– Det verkar som att medborgarna inte har ändrat sig, säger Meimarakis enligt AFP.

Nyval i januari, folkomröstning i juli och nu nyval igen. Grekiska väljare borde vara valtrötta. Men vänsterledaren Alexis Tsipras väljare visade sig härda ut och ger honom nytt förtroende.

Men han lovar inte sina anhängare några sötebrödsdagar.

– Vägen framåt är hårt arbete och kamp, säger han.

Den första officiella reaktionen från Syriza är ett uttalande som säger att Grekland kommer att ha en ny regering inom tre dagar, rapporterade den grekiska tv-kanalen Alpha.

Samregera

Syriza kommer att fortsätta samregera med det nationalistiska partiet Oberoende greker. Det bekräftar både partiledaren Panos Kammenos och Alexis Tsipras. De kommer att ha egen majoritet, om än knapp.

Högerledaren Ny demokratis ledare Vangelis Meimarakis har gratulerat Alexis Tsipras och Syriza till seger i nyvalet. Han uppmanar Tsipras att bilda en regering så snart som möjligt.

I ett tal till anhängare säger Tsipras att "vi nu har mandat att regera i fyra år" och att han anser sig ha fått ett starkt mandat från de grekiska väljarna.

I en mer personlig kommentar om det höga politiska spel som han drivit, säger Tsipras att han personligen känner sig "rättfärdigad".

Långivare

En taleskvinna för Syriza säger till Reuters att den nya regeringen kommer att leva upp till överenskommelserna med de internationella långivarna. Syriza är också redo att fortsätta tuffa förhandlingar med långivarna.

Frankrikes president François Hollande säger att Syrizas valseger är "en viktig framgång" både för Grekland och för Europa.

– Det här är en viktig utgång för Grekland som nu kommer att gå igenom en stabiliseringsperiod med en solid majoritet, säger Hollande som är på statsbesök i Marocko.

Han säger att han troligen kommer att besöka Grekland inom några veckor.

– Det är en viktig framgång för Europa som måste lyssna till det grekiska budskapet, säger Hollande.

Tsipras avgick

Tsipras vann nyvalet i januari på löften om att få ett slut på åtstramningspolitiken.

Men han avgick i augusti sedan han gjort en U-sväng och gått med på ett nytt stödpaket med nödlån villkorade av just åtstramningar och privatiseringar – allt för att slippa bli den som förde Grekland ut ur eurozonen.