Kungen: Du räddade livet på dina kamrater

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-13

Kungen hyllade Carl Philips insatser under militärtjänstgöringen i sitt tal under bröllopsmiddagen.

– Äntligen! Äntligen får vi fira bröllop mellan er båda, Sofia och Carl Philip.

En stolt och glad kung Carl Gustaf bjöd på sig själv i sitt tal på bröllopsfesten.

Han avslöjade också en hjältehistoria.

Kung Carl Gustaf såg ut att vara på sitt bästa humör när han, först av alla, klev upp i talarstolen under bröllopsfesten.

Mest rörd blev han när han talade om sin sons mod.

– Det var modigt av dig att berätta om dina läs- och skrivsvårigheter och på det sättet öka kunskapen på det området. Det här betyder mycket för hundratusentals andra i samma situation och framför allt för barn och ungdomar, och kanske inte minst för mig, sa kung Carl Gustaf.

Räddade livet på dykare

Kungen tog också upp en episod från det militära, då Carl Philip och hans kamrater ska ha hamnat i en livsfarlig situation.

– Vid en nattdykning räddade du en situation som kunde ha slutat mycket illa. Du och din dykgrupp befann er i en grotta då sikten plötsligt blev väldigt dålig. Med mod, din kunskap och ditt lugna ledarskap tog du över befälet och ledde dina kamrater hand i hand ut i säkerhet.

Bjöd på sig själv

Han fick också salen att välta av gästernas skrattsalvor, flera gånger. Han tackade för att Carl Philips racingintresse ger honom en ursäkt att få åka på tävlingar hela tiden, och berörde även far och sons idrottsliga prestationer.

– Du och jag har många likheter. Vi delar till exempel en stor passion för idrott, och vi har faktiskt ungefär samma talang. Ingen av oss har väl briljerat på tennisbanorna, och något bollsinne är vi väl knappast kända för.

Läs hela kungens tal här.

Följ ämnen i artikeln