Grannens lapp i trapphuset: ”Släpp inte in hatet”

Publicerad 2015-11-10

”Sprid kärlek och omtanke till varandra”

En okänd granne reagerade på Sverigedemokraternas utskick – och satte upp kärleksfull lapp i trapphuset.

– Det stod i utskicket att man skulle prata med sina grannar, och det var ju precis det som vår granne gjorde, säger Ylva Brännström Almquist, som delat lappen på Facebook, till Aftonbladet.

Ylva Brännström Almquist var på väg till förskolan med sin dotter när hon såg att det satt en lapp på insidan av ytterdörren i trappuppgången. Hennes första tanke var att det troligen rörde sig om en klassisk "arg lapp".

– Men när jag började läsa blev jag positivt överraskad, här var det någon granne som tagit sig tid att skriva ner en kärleksfull hälsning till oss andra. Vi är ganska nyinflyttade och det kändes skönt och härligt att de att det fanns sådan respekt och omsorg i vårt trapphus, säger hon till Aftonbladet.

”Sprid kärlek och omtanke”

Det visade sig att lappen i trapphuset var en reaktion på Sverigedemokraternas utskick gällande deras förslag om att ordna folkomröstning mot invandring.

”Kära grannar! Fick rasistisk propaganda i min brevlåda idag.

En uppmaning var att prata med mina grannar, så här skriver jag nu några rader till er …

Sverige är ett solidariskt land, LÅT OSS FORTSÄTTA VARA DET! Släpp inte in hatet, bränderna, lögnerna i våra hem. Sprid kärlek och omtanke till varandra!”

Texten avslutas med orden att kärlek är bästa vaccinet mot hat och att fördomar förgör.

Hyllas på Facebook

Efter att Ylva Brännström Almquist fotograferat lappen och lagt ut bilden på Facebook har den gillats av omkring 2 000 personer.

Hon tror att även fler grannar uppskattat orden.

– Jag tycker att bildens spridning visar på att även små vardagliga kärlekshandlingar kan få stort genomslag – det är många av oss som tycker att världen är väldigt dyster just nu och sådana här påhitt inger både hopp och inspiration.

Följ ämnen i artikeln