Hotade med skolmassaker – får inte stängas av permanent

Publicerad 2015-10-15

Mannen hotade genomföra en massaker på Södertörns högskola.

35-åringen dömdes till fängelse för att ha hotat att utföra en massaker på Södertörns högskola.

Nu stoppas skolan från att stänga av honom permanent.

I sitt beslut skriver högskolans avskiljandenämnd ”kan inte finna att hoten utgör sådan allvarlig brottslighet som krävs för ett avskiljande”.

Den 35-åriga mannen dömdes 2014 till tre månaders fängelse för flera fall av olaga hot. Bland annat ska han ha hotat att genomföra en massaker på Södertörns högskola. I mejl har han skickat en lista över kända skolmassakrer med hälsningen:

”Massakern på Södertörns högskola/SöderS-fum 20 februari 2014, xx dödade (2014)".

Något som tingsrätten bedömde orsakade skolans personal ”allvarlig rädsla for sin personliga säkerhet och andra personers säkerhet till person och egendom vid Södertörns högskola i Huddinge”.

Stängdes av i sex månader

35-åringen har erkänt att han ligger bakom hotet och även flera andra hot. Bland annat ska han ha skrivit: ”nöff 1 nöff det börjar dofta bensin i pentryt utanför kårexpeditionen ... Ska det börja dofta brända grisar snart?”.

Utöver fängelse i tre månader har han också stängts av från skolan i ett halvår. Men eftersom skolan har upplevt att hans hot har påverkat dem så pass illa och att de upplever att det finns risk att han utöver våld mot dem så ville de stänga av honom permanent.

”Inte psykiskt störd”

Men Högskolans avskiljandenämnd har beslutat att det inte går att göra i enlighet med högskolelagen.

Bland annat eftersom brottet 35-åringen dömts för inte anses tillräckligt grovt för en permanent avstängning och eftersom det under utredningen av mannens brottslighet har framkommit att han inte är psykiskt störd.

”Högskolans avskiljandenämnd finner därför att vad som framkommit i ärendet inte kan anses visa att förutsättningarna för ett avskiljande är styrkta” skriver de i sitt beslut.