Australier testar bitsäkra våtdräkter

Av: TT

Publicerad:
Våtdräkter som ska skydda bättre mot hajbett testas vid ett universitet i Australien. Arkivbild.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Våtdräkter som ska skydda bättre mot hajbett testas vid ett universitet i Australien. Arkivbild.

Ett universitet i Australien testar ett nytt våtdräktsmaterial som man hoppas ska mildra skadorna vid hajbett.

– De flesta dödsfall till följd av hajbett beror på blodförlust, säger lektor Charlie Huveneers.

Flinders universitet i Adelaide har fått statligt bidrag för att testa hur en ny typ av neopren står sig mot bett från flera olika hajarter.

Neopren är ett syntetiskt gummimaterial som vanligen används i våtdräkter. Den nya typen ska enligt tillverkaren skydda mot stick- och skärsår och därmed minska blodförlusten vid hajbett.

– Förmågan att minska blodförlusten tillsammans med snabba vårdinsatser kommer förhoppningsvis minska dödsfall och skador vid hajbett, säger lektor Charlie Huveneers vid Flinders universitet i Adelaide.

I fjol blev 27 personer bitna av hajar i Australien och en 33-årig man avled efter en hajattack vid Stora barriärrevet i november. Men landets stränder besöks varje år av miljontals människor och hajattacker är ytterst ovanliga.

– Trots att risken att bli biten av en haj är extremt liten oroar sig många människor fortfarande för hajar, säger lektor Charlie Huveneers.

Enligt honom är det därför viktigt att fortsätta utveckla och testa nya säkrare produkter. Den nya neoprentypen ska jämföras med material i befintliga våtdräkter. Resultaten presenteras senare i år.

Publicerad: