Kravet från USA: Ta hem era IS-terrorister

Publicerad 2018-02-12

USA vill tvinga flera länder, inklusive Sverige, att hämta hem de IS-terrorister som sitter i fångenskap i Syrien.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp riskerar det att leda till ett ökat terrorhot i Sverige, eftersom flera av dem skulle försättas på fri fot.

– Vi kommer stå helt handfallna när de återvänder, varnar han.

Terrorgruppen IS har mer eller mindre krossats i Syrien och Irak.

I Syrien sitter nu runt 300 utländska IS-anhängare, som är medborgare i ett 40-tal länder, i fångenskap hos den kurdiska gerillan YPG.

En befälhavare för YPG bekräftar att flera av fångarna är svenska. Exakt hur många vill man dock inte säga.

– När officiella förhandlingar med Sverige har inletts går vi ut med siffran, sa YPJ-befälhavaren (YPJ är YPG:s kvinnliga del) Nasrin Abdullah till TT under ett besök i Stockholm förra veckan.

Snart kan de vara på väg hem till Sverige, i alla fall om YPG och USA:s försvarsminister Jim Mattis får som de vill.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP kommer Mattis att kräva att de länder som har medborgare i IS-lägren ska ta hem sina medborgare. Kravet framförs på ett möte i Rom senare i veckan, där ett dussintal länder som deltar i den globala koalitionen mot IS möts. Sverige är sedan flera år tillbaka med i koalitionen.

Anledningen till USA:s krav är att fängelseplatserna i Syrien börjar ta slut och att man är rädd för att fångarna ska radikaliseras ytterligare i lägren. Pentagon är enligt uppgifter till amerikanska medier frustrerade över att det inte finns en plan för hur de utländska terroristerna ska hanteras.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp finns det en stor risk att flera av IS-terroristerna skulle släppas fria om Sverige skulle gå med på USA:s krav.

– Ur ett svenskt säkerhetsperspektiv är det bättre för oss att de stannar kvar. Det blir som att sätta terrorister och bestialiska mördare tillbaka i samhället utan åtgärder, säger han.

Frankrike är ett annat land som har medborgare som anslutit sig till IS. Men i Frankrike, till skillnad från Sverige, är det olagligt att vara med i en terrororganisation. I Sverige skulle det krävas bevis för att enskilda individer begått brott för att de ska kunna åtalas. Och att samla bevis i en krigszon är både svårt och rättsosäkert.

– I Frankrike kan man åtala alla. Vi har ingen beredskap. Alla kommer kanske inte komma på en gång, men det skulle skapa problem med att radikaliseringen ökar här hemma, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp

Samtidigt, poängterar han, behöver inte svenska staten ta emot eventuella IS-terrorister. Det gäller även alla andra länder, som sannolikt inte heller kommer vilja hämta sina medborgare.

– Det finns ingen sådan skyldighet, säger Magnus Ranstorp.

Men om USA pressar på, skulle vi kunna stå emot?

– Det är svårt att svara på. Men i Sverige kommer få att åtalas eller dömas och Säpo kan inte punktmarkera alla.

Enligt AP har USA redan kontakt med brittiska myndigheter. Detta efter att SDF meddelat att man gripit två brittiska medborgare som ingick i en grupp IS-terrorister som kallas ”The Beatles”. De ligger bland annat bakom de uppmärksammade halshuggningarna av flera västerländska gisslan.

Varken svenska UD eller justitiedepartementet för några liknande samtal med USA, enligt statsrådens pressekreterare. När YPJ-befälhavaren Nasrin Abdullah var i Sverige förra veckan sa justitieminister Morgan Johansson att han inte fått någon begäran från YPG om att hämta hem svenskarna. Skulle regeringen och Sverige få en formell begäran får det hanteras då, sa Johansson.

– Det första är att individerna är klart identifierade så att vi vet att det verkligen är svenska medborgare. Det andra är att om de har begått brott där så bör de ställas inför rätta där, det är ju där man har möjlighet att utreda dem, sa justitieministern.

TT: Slipper ni helst att ta ansvar för dem?

– Nja, vad jag vill är att personer som har begått brott ska ställas inför rätta på något sätt. Det är viktigt att man kan sända signaler att man riskerar straff om man åker till andra länder för att ansluta sig till en terrorsekt och begå fruktansvärda våldshandlingar.

Sverige är på väg att kriminalisera samröre med terrororganisationer, men lagen dröjer ännu ett tag.

Totalt sitter tusentals misstänkta IS-terrorister, varav 800 kvinnor, i fångenskap hos YPG i Syrien. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är många av fångarna civila – och organisationen har också varnat för att misstänkta IS-krigare avrättas utan rättegång.