Flygbolag i USA skärper kraven för stöddjur

Publicerad:
Uppdaterad:
Här är Dexter – påfågeln som inte fick flyga till Los Angeles.
Foto: @dexterthepeacock / Instagram
Här är Dexter – påfågeln som inte fick flyga till Los Angeles.

NYHETER

Ormar, pungråttor och påfåglar är bara några arter som fått borda flyg i egenskap av så kallade stöddjur.

Förra veckan uppmärksammades påfågeln Dexter som inte släpptes ombord ett plan till Los Angeles.

Efter att fler människor börjat med stöddjur ombord amerikanska flyg skärper nu flera flygbolag reglerna, skriver Washington Post.

2016 blev ankan Daniel världskänd då han iförd blöja och ”skor” bordade ett flygplan tillsammans med sin ägare Carla Fitzgerald. Daniel fick följa med ägaren eftersom hon led av ptsd (posttraumatiskt stressyndrom), och ankan till exempel larmade om hon var nära en panikattack.

Sedan dess har fenomenet ”stöddjur” blivit en mer eller mindre känd term. I alla fall i USA. Enligt Washington Post uppger flygbolaget Delta Airlines att det sedan 2015 har skett en ökning på 150 procent på förfrågningar om att ta med djur av olika slag som emotionella stöd på flyget.

United Airlines uppger att 76 000 av deras passagerare under 2017 ansökte om att flyga med olika typer av stöddjur.

Blev biten i ansiktet

Ett uppmärksammat fall där en man blivit biten i ansiktet av en stödhund och tvungen att sy 28 stygn gjorde att debatten kring djuren tog fart.

United Airlines, Delta och flera andra bolag har skärpt reglerna för att få flyga med djur, men att helt porta dem kan bli svårt.

Federala riktlinjer anger att flygbolag måste tillåta passagerare med funktionshinder av olika slag att flyga med tränade stöddjur oavsett djurets potential att "förolämpa eller irritera" andra passagerare.

Men bolagen har mandat att neka ombordstigning av en del "ovanliga" djur. Till exempel har de rätt att säga nej till ormar och andra reptiler, samt illrar, igelkottar, gnagare och spindlar, då de kan utgöra ett hot mot andras säkerhet.

Nya krav för stöddjur

United kommer från 1 mars att kräva dokument som bekräftar att stöddjuret i fråga är vid god hälsa och att det är tränat till att vara bland människor. De kommer också begära att djuren är veterinärbesiktade.

Det senaste uppmärksammade fallet med ett så kallat emotionellt stöddjur var på flygplatsen Newark i New Jersey förra veckan.

nekades påfågeln Dexter en plats på en flight till Los Angeles av United Airlines, som menade att fågeln inte mötte kraven för ett godkänt stöddjur. Bland annat var Dexter för stor och tung.

Dexters ägare har ett Instagramkonto i sin påfågels namn, där man kan läsa att fågeln och hans matte istället fick bila mellan New Jersey och Los Angeles.

I Sverige får man bara ta med hundar och katter på flygplan.

Publicerad: