Upplagt för rysarval: 13 000 röster skiljer mellan blocken

Aftonbladet/Demoskop: Sista mätningen före valet

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-09-10

Ulf Kristerssons block knappar in ett par tiondelar.

De rödgrönas ledning är försumbar.

– Det är helt jämnt, konstaterar Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Söndagens riksdagsval ser ut att bli lika rysarjämnt som 2018. Den gången dröjde det slutgiltiga valresultatet en vecka och begreppet ”mandatpingis” uppstod, då ett avgörande mandat studsade mellan C, SD, M och till sist landade hos Liberalerna. Regeringsbildningen tog 134 dagar.

I Aftonbladet/Demoskops sista väljarbarometer före valet samlar Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna 49,4 procent av rösterna.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är aningen större med 49,6 procent. Skillnaden motsvarar cirka 13 000 röster, om röstdeltagandet blir som 2018.

– Med den osäkerheten som opinionsundersökningar är förknippade med innebär detta att det är helt jämnt. Det kan lika gärna bli Andersson eller Kristersson som bildar regering, säger Karin Nelsson på Demoskop.

Det rödgröna blocket har en knapp ledning.

Blir svårt – för den som än vinner

Den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skiljer sig inte särskilt mycket från valresultatet 2018 – med undantag av att Sverigedemokraterna gått framåt, och med parametern att Alliansen har rämnat.

– Det här ser ut att ge en väldigt svår regeringsbildning, för den som än vinner. Med SD som näst största parti, som det ser ut här och nu, kommer de ju ställa väldigt hårda krav för att släppa fram Kristersson. På Anderssons sida har Dadgostar pratat om att de vill ta plats i regeringen, och hur det ska gå att få ihop med Centerns position ser ju ganska svårt ut.

I en lång rad opinionsmätningar har SD varit större än M. Ulf Kristersson har inte velat kännas vid scenariot att M kan tappa platsen som näst största parti – den riktiga mätningen kommer på valdagen, har varit Kristerssons devis.

”Inte säkert att SD är större än M”

I Aftonbladet/Demoskop ökar Moderaterna från 18,3 procent till 18,7 procent. Sverigedemokraterna ligger oförändrat kvar på 20,5.

– Vi kan inte säga med säkerhet att Sverigedemokraterna kommer bli större än Moderaterna. Det finns en stor rörlighet mellan framförallt SD, KD och M.

Högerblocket knappar in.

De största svängningarna under de sista dagarna före valet lär ske inom blocken, tror Karin Nelsson.

– Många väljare vet vem de vill ha som statsminister men har inte bestämt sig för vilket parti man ska rösta på. Det beror på vilka styrkepositioner man tycker att partierna ska ha, inom blocket man har valt.

”MP bärs upp av stödröster”

Desperationen inom Miljöpartiet tycks vara stor. I ett internt mejl vädjar Per Bolund om att medlemmarna ska göra allt de kan i kampanjväg för att partiet inte ska riskera att trilla ur riksdagen.

I Aftonbladet/Demoskop går Miljöpartiet framåt med en procentenhet – 5,3 procent, jämfört med 4,3 i den förra mätningen.

– Miljöpartiet bärs ju upp av stödröster, det ser vi i mätningar när väljarna har fått resonera kring sitt val av parti. Framförallt bland väljare från Vänsterpartiet, men även från Socialdemokraterna, finns de som stödröstar på Miljöpartiet för man ser dem som en förutsättning för att Andersson ska bli statsminister.

Så röstar 47 svenska kändisar i valet 2022

Det parti som tappar mest är just Vänsterpartiet, som backar från 8,3 procent till 6,9 procent.

– Det är ett tecken på den rörelsen. Men risken för partierna nära spärren är att när det verkar tryggt och säkert att partierna är på den säkra sidan, då går stödröstarna tillbaka till sitt huvudalternativ.

KD – det bortglömda partiet?

Nära riksdagsspärren på 4 procent finns även Liberalerna, som i denna mätning får 4,9 procent.

– Många av de som idag säger att de ska rösta på Liberalerna är moderater eller kristdemokrater, som väljer att stödrösta på L. Sen kan man konstatera också att Kristdemokraterna ligger på 5,3 procent. De har ju legat en bit över fem procent hela tiden men det är så mycket fokus som riktas mot L och MP att man kan glömma bort att KD är ett ganska litet parti i sammanhanget, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.