Centerpartiets sparpaket väcker missnöje – uttagen ur miljardbolaget ifrågasätts

Publicerad 2023-06-02

Centerpartiet genomgår ett stålbad – både politiskt och ekonomiskt. Nu bubblar missnöjet internt mot det sparpaket som pekas ut som orsak till att partiets oppositionspolitik försämras.

Samtidigt berättar flera källor i partiet att Centerns stora spargris kan ha missköts.

– Vi har lagt pengar på helt sjuka saker, säger en centerpartist.

Dyrtiderna har nått Centerpartiet. Riksdagens rikaste parti har nu fått dra åt svångremmen för att sänka kostnaderna.

I slutet av april gick partiet ut med ett pressmeddelande där ledningen gjorde klart att partiets budget för nästa år minskar med nästan en tredjedel till 100 miljoner kronor. Det innebär att upp till 25 anställda hos partiet kan sägas upp.

Enligt partiets kommunikation är neddragningarna sprungna ur Centerns svaga valresultat som innebär ett minskat partistöd, kombinerat med att nedgångar i ekonomin påverkat partiets kapital. Men det är inte hela bilden.

”Satsat för mycket”

Enligt källor i partiet har Centerpartiets ekonomi också hamnat i gungning på grund av att den tidigare partiledningen varit för vidlyftig med de miljarder som partiet har i sitt bolag Randello Invest.

Flera personer inom partiet ifrågasätter vad den tidigare ledningen, med Annie Lööf, egentligen lagt pengarna på. Bland annat nämns olika kampanjer för att lyfta den förra partiledaren som en stor utgiftskälla.

– Vi har lagt pengar på helt sjuka saker. Satsningar har gjorts utan kostnadskontroll. Kampanjer har kostat alldeles för mycket, säger en källa.

2005 sålde Centerpartiet sin tidningskoncern för 1,8 miljarder kronor. Pengarna från försäljningen förvaltas genom investeringar i aktiefonder och räntepapper av Randello Invest. Den välgödda spargrisen har gett partiet rejäla muskler och möjligheten att anställa många tjänstemän som kan ge stöd åt den politiska organisationen.

Annie Lööf.

Bara inför valet 2022 gjorde partiet en utdelning på 184 miljoner kronor – den högsta någonsin. Trots rekordutdelningen backade partiet i valet och nu är det alltså sparande som gäller.

Aftonbladet har pratat med flera centerpartister som anser att tidigare ledning misskött partiets bolag genom att under för lång tid ta ut för mycket pengar.

– Vi har satsat för mycket nu på slutet, slår en källa fast.

– Det kommer sämre tider, förr eller senare. Nu är de tiderna här och uttagen ur bolaget har varit alldeles för stora, säger en annan källa.

Upprörd stämning

Den nya bantningskuren skapar också missnöje hos Centerpartiets riksdagsledamöter, som nu väntas bli av med tjänstemän som annars skulle ge stöd i riksdagsarbetet. En källa säger att det drabbar möjligheten för partiet att växa under tiden i opposition eftersom det blir svårare att bedriva oppositionspolitik utan samma understöd som tidigare.

– Man får anpassa sig men det är klart att det påverkar, säger källan.

Samtidigt går partiet mycket trögt i opinionen. Torsdagens stora mätning av Statistiska centralbyrån, SCB, visade att Centerns väljarstöd rasat till 4,2 procent, hela 2,5 procentenheter under valresultatet. Dessutom har partiet backat med 1,2 procentenheter sedan mätningen i november, när Annie Lööf fortfarande var partiledare.

Att sparpaketet införs samtidigt som partiet går så dåligt i opinionen, uppfattas som allvarligt bland framstående centerpartister.

– Såhär upprörd stämning har det inte varit på länge, säger en centerpartist.

Partisekreterarens svara: ”Har varit med om tuffare tider”

En annan centerpartist spelar ner den tidigare ledningens ansvar och säger att Centerns försämrade ekonomi främst handlar om det dåliga valresultatet, som minskar partistödet, och att avkastningen från Randello Invest påverkats av börsens generella nedgång. Samtidigt tillstår centerpartisten att C har varit alltför frikostigt.

– Centern har haft för höga kostnader, säger personen.

Partisekreterare Karin Ernlund kallar läget för Centern för ”tufft”, både politiskt och ekonomiskt.

– Vi behöver göra en organisatorisk ny- och omstart. Det är tydligt i vår valanalys att vi behöver utveckla både vår politik och vår organisation. Men vi är en folkrörelse. Vi har varit med om tuffare tider i Centerpartiet, vi kommer fixa det här också, säger hon.

Karin Ernlund.