Läkarens uppmaning – gå till jobbet trots att du är snuvig

Publicerad 2023-02-10

Pandemin fick oss att känna efter och stanna hemma vid minsta symtom.

Detta borde vi ändra på, menar överläkaren Magnus Gisslén.

– Det är läge att börja leva mer normalt, säger överläkaren.

Den 9 februari 2022 slopades de sista restriktionerna. Då togs bland annat kraven på avstånd och deltagarbegränsningarna bort.

Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anser att vi blivit alltför försiktiga, och det är dags att återgå till de beteenden vi hade innan pandemin.

– Samhället fungerar inte riktigt annars, säger Magnus Gisslén i en intervju med P1 Sveriges Radio.

Går emot FHM:s linje

Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Folkhälsomyndigheten har fortfarande en del rekommendationer:

”Stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter om du är sjuk och har symtom som kan bero på covid-19.”

Som exempel på symptom nämns bland annat halsont och snuva.

Trots rekommendationerna tror Magnus Gisslén att det är dags att vi går till jobbet om vi känner oss lite sjuka.

– Det är läge att börja leva mer normalt. Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute för att det rinner lite i näsan eller känner att det kliar lite i halsen, säger Magnus Gisslén.

PLUS: Du kan få försäkringspengar för din allergi

Nödvändigt att vara förkyld

Samtidigt säger Magnus Gisslén att förkylningarna fyller en viss funktion. Vi behöver en då och då för att bygga upp immunförsvaret.

– Det är något som immunförsvaret behöver för att ge att ganska gott skydd mot de här infektionerna så att man inte blir så svårt sjuk av dem, till SR.

Den 9 februari 2022 slopades de sista restriktionerna. Magnus Gisslén anser att vi fortfarande är alldeles för försiktiga.

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten menar att Magnus Gissléns tankar inte skiljer sig särskilt mycket från de rekommendationer Folkhälsomyndigheten har idag.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker de är i linje med vår rekommendation.

Vad ska man göra om man är lite snuvig?

– Då behöver du inte vara sjuk, då kan de flesta gå till jobbet. Är du sjuk ska du vara hemma.

Även om infektioner har en roll i att bygga upp vårt immunförsvar, framhåller Sara Byfors att det också finns grupper som inte borde exponeras.

– Vid hög smittspridning av till exempel RS-virus, influensa och covid-19 kan det finnas grupper som behöver skyddas, som små barn och äldre.

Vilken typ av arbete man har och vilka man träffar kan även påverka hur man ska agera. Arbetar man inom vård och omsorg finns till exempel andra rekommendationer och regler.

Normalläget är här

Att våra vanor förändrades under pandemin är ingen hemlighet. Folk stannade hemma även vid milda symptom, allt i hopp om att stoppa smittan.

– Vi vet ju att vi hade en god följsamhet i rekommendationerna. Många jobbade hemma och förstod att man skulle vara hemma även vid milda symptom.

Att beteendeförändringen under pandemin har hållit i sig tills idag är inget som Sara Byfors håller helt med om. Även i fall medvetenheten har ökat något.

– Man är inte hemma för väldigt milda symptom längre. Samtidigt gick man kanske till jobbet fast man var sjuk innan pandemin, och det är så klart inte bra. Är man sjuk ska man vara hemma och återhämta sig.