Seismologen: Allt tyder på minst tre sprängningar

Publicerad 2022-10-02

Två explosioner vid Nord Stream är redan bekräftade.

Efter ytterligare granskning menar nu experter att det även förekommit en tredje explosion – och kanske även en fjärde.

– Vi har till slut bestämt oss för att det är sannolikt, säger seismolog Björn Lund.

Fyra gasläckor är identifierade i Östersjön, två på Nord Stream 1 och två på Nord Stream 2. Tre av läckagen ligger på rad i ett drygt sex kilometer brett område i höjd med Simrishamn.

Där har Björn Lund och hans kolleger vid Uppsala universitet redan registrerat att en sprängning ägde rum i vattnet klockan 19.04 på måndagen. En annan detonation har bekräftats vid läckaget sydost om Bornholm klockan 02.03 samma dygn.

Men redan på onsdagen började Björn Lund utreda om ännu en explosion inträffat i området. I samråd med andra skandinaviska seismologer har Lund sedan utrett frågan och kommit fram till att allt tyder på att det förekommit tre explosioner.

Det handlar då om två sprängningar i området nordöst om Bornholm som skett med cirka åtta sekunders mellanrum.

– Den andra (läs tredje red. anm.) sprängningen är svår att lokalisera, men analysen visar att de har inträffat drygt sex kilometer ifrån varandra.

Skulle kunna vara fyra sprängningar

Med tanke på att det förekommer fyra läckor skulle det vara logiskt om det förekommit fyra sprängningar, men det menar Lund att man inte kommer kunna fastställa.

– Vi kan inte identifiera fler sprängningar. Även om ytterligare en skulle ha skett några sekunder efter så är det oerhört svårt att få ut information om det varit fler sprängningar.

Lund och hans kollegor fortsätter nu med att övervaka vad som händer på platsen för att se hur det hela kan ha gått till.

– Det kommer arbetas med detta en tid framöver.