Två personer skadade under salutskjutning i Norge

Publicerad 2019-05-17

En person har skadats allvarligt under en salutskjutning med kanon i östra Norge skriver polisen på Twitter.

Personen ska ha skadats när ammunitionen gått av innan den sattes i kanonen, rapporterar VG.

Ytterligare en person har fått lindriga skador.

Räddningstjänsten har ryckt ut till Mysen i östra Norge efter att en olycka har skett i samband med att salutskott avfyrats med kanon under nationaldagsfirandet.

– Det har varit en olycka i samband med salutering. Ammunitionen gick av innan den sattes i kanonen. En person är skadad och tas om hand av ambulanspersonal på plats säger Jostein Flåøien, ledare av en förening på Høytorp fort till VG.

Ytterligare en person ska ha fått lindriga skador.

– Den ena personen är allvarligt skadad. Den andra personen har lindriga skador, säger polisen till TV2.

Hanterade kanonen

Skadorna ska inte vara livshotande. De två personerna som var inblandade i olyckan var de som hanterade ammunitionen till kanonen.

I dag, 17 maj, firar Norge sin nationaldag med salutskjutning och parader i hela landet. Salutskjutningen med 21 skott i Mysen avbröts efter olyckan.

Polisen har säkrat platsen och kommer att utreda händelsen tillsammans med försvarsmakten. 60–70 personer blev vittne till händelsen, salutskjutning har varit en tradition i Mysen sedan 21 år tillbaka.

– De som hanterar kanon har god erfarenhet och är utbildade. Men halvvägs in hände något som ingen förstod. Det exploderade bakom en av kanonerna och en av de som hanterar kanonerna fick allvarliga skador, säger kommunalrådet Erik Unaas till TV2.