Löfven till Israel för att minnas Auschwitz

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-01-13

Statsminister Stefan Löfven (S) reser nästa vecka till Israel för att delta i 75-årsminnet av befrielsen av Auschwitz. Här talar han på Förintelsens minnesdag i Malmö synagoga. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven reser nästa vecka till Israel för att delta i 75-årsminnet av befrielsen av Auschwitz Birkenau.

Han kommer även att träffa företrädare för judiska civilorganisationer. Något bilateralt möte med israeliska regeringen står inte på dagordningen.

I år är det 75 år sedan befrielsen av förintelselägret Auschwitz Birkenau. Minnesdagen är den 27 januari, men redan den 23 januari uppmärksammar det israeliska minnes- och forskningscentret Yad Vashem minnesdagen med ett stort internationellt möte med stats- och regeringschefer från Europa, Nordamerika och Australien. Det är World Holocaust Forum 2020 som håller i evenemanget, och temat för forumet, som är det femte i ordningen, är bekämpandet av antisemitismen.

I år är det också 20 år sedan den stora internationella Förintelsekonferensen hölls i Stockholm på initiativ av dåvarande statsminister Göran Persson. Regeringen kommer därför att i år hålla en ny internationell konferens med syftet att "tillsammans med andra länder och organisationer fortsätta att utveckla insatserna för att förhindra nya övergrepp mot mänskligheten".

Ett Förintelsemuseum

Regeringen har också uppdragit åt etnologen Birgitta Svensson att senast den 31 mars redovisa ett förslag till ett förintelsemuseum i Sverige.

I samband med besöket i Jerusalem kommer Stefan Löfven även att möta representanter från det judiska civilsamhället. Något bilateralt möte med företrädare för den israeliska regeringen står inte på dagordningen.

Enligt statsrådsberedningen beror detta på att övergångsregeringen i Israel sagt ifrån om bilaterala möten i samband med 75-årsminnet. Värd för evenemanget är inte regeringen utan den israeliske presidenten Reuven Rivin.

Spända relationer

Relationerna mellan Sverige och Israel har varit spända sedan regeringen vid tillträdet 2014 erkände Palestina som en stat. Särskilt den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) har varit i skottgluggen för kritiken från den israeliska regeringen. Hon har bland annat anklagats för antisemitism och inte varit välkommen till landet.

Hennes efterträdare Ann Linde deklarerade vid sitt tillträde att hon vill förbättra relationerna till Israel.

Växande utbyte

– Det stämmer att det är en viktig fråga för mig och jag vill gärna förbättra relationen med Israel, det är något som regeringen värnar. Vi måste givetvis kunna behålla FN:s och EU:s folkrättsbaserade syn på konflikten med Palestina och samtidigt ha en god och konstruktiv relation med Israel, säger hon till TT.

– Sverige har i dag ett nära och växande utbyte med Israel på flera områden, inklusive kultur, handel och innovation. Här ingår inte minst det viktiga arbetet i kampen mot antisemitism, där Sverige är tydligt. Regeringen fördömer till exempel entydigt terrorism och de som ifrågasätter Israels rätt att existera inom säkra och erkända gränser. Sverige står upp för Israels legitima säkerhetsbehov, säger Ann Linde.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln