Nu är det djur igen!

Prisade: Här är årets bästa naturbilder

Publicerad 2019-12-24

Här är naturen och de som befolkar den som du aldrig har sett dem tidigare.

I tävlingen Wildlife photographer of the year får fotografer världen över möjligheten att visa upp sina bästa alster – bland annat på prestigefyllda Natural history museum i London.

Årets upplaga av tävlingen, som ibland kallas WPY och har anordnats sedan 1964, visar oss djur och natur som vi sällan ser dem. Från ett oväntat möte mellan ett murmeldjur och en räv i Tibet till en djuphavsbläckfisk som skimrar i regnbågens alla färger.

I mars 2020 börjar de nya vinnarna tillkännages, men fram till dess kan du se några av årets pristagare här.

RÄVLAR, VAR KOM DU IFRÅN? Bilden kallas ”Ögonblicket”, och nog är det ett unikt möte den kinesiske fotografen Yongqing Bao fångat i naturreservatet Quilian mountains. Den här dagen var väldigt kallt och murmeldjuret, fortfarande i vinterpäls och nyligen vaken igen efter ett halvårs dvala, gav sig ut för att leta efter mat – trots att det hade upptäckt räven någon timme tidigare. När det plötsliga mötet var ett faktum hade Yongqing Bao bara en chans, och med blixtens hastighet lyckades han bevara ”Ögonblicket” för eftervärlden.

ÖRNEN HAR LANDAT … SNART Under tre år förberedde sig Audrun Rikardsen på att fånga drömbilden vid kusten i Nordnorge. Han monterade sin utrustning på ett stativ, la ut trafikdöda djur med jämna mellanrum och byggde sig ett gömställe från vilket kan kunde fjärrstyra sin kamera. Och hans tålamod bar sannerligen frukt, då den här bilden på en kungsörn som är på väg att landa efter att ha sökt av kustområdet i jakt på byten att sätta klorna i. 

HÄRM-MYRA Det kanske ser ut som en myra – men titta närmare. Den indiske fotografen Ripan Biswas, vinnare i kategorin djurporträtt, lyckades nämligen fånga en blott fem millimeter stor krabbspindel som maskerat sig till att tillhöra sitt byte på sin jakt efter föda. Beteendet är vanligt hos många spindelarter, som härmar myror – antingen för att kunna äta dem eller gömma sig undan rovdjur som ratar myror på menyn.

BLÄCKERT! Cruz Erdmanns bild, vinnare i juniorkategorin 11–14 år, togs på bara tre meters djup och visar bläckfiskarten Sepioteuthis lessoniana i havet utanför Indonesien.

RÅTT OCH BLANDAT I många storstäder världen över växer antalet råttor explosionsartat. De är perfekt rustade för att leva i betongdjungeln – de kan simma snabbt, hoppa långt och ta sig fram med perfekt balans, med hjälp av sina långa svansar. Den här bilden togs av britten Charlie Hamilton James på Pearl street på Manhattan i New York. Råttgänget – ”the rat pack” – kilar snabbt och bestämt mellan sitt hem och middagsbuffén, bestående av soppåsar med matavfall.

HALSBRYTANDE ANFALL Pälsen virvlar när puman går till attack mot en guanco i Torres del Paine-regionen i Chile. Tysken Ingo Arndt hade ägnat sju månader åt att till fots följa pumor i området och honan på bilden var van vid hans närvaro. Exponeringen visar kulmen av en halvtimmes jakt, då rovdjuret smugit på sitt byte innan hon gick till attack.

A VIEW TO A KILT Under nästan två decennier har den japanska makaken Riku roat åskådarna på scen i Nikko Saru Gundan-teatern, norr om Tokyo. De högst populära showerna kallas Sarumawashi, vilket översätts som ”apdans” och är en traditionell japansk underhållningsform med tusenåriga anor,  lockar både turister och lokalbor som vill se av de hårt dresserade makakerna. På scen går de upprätta på två ben och utklädda i mänskliga kläder, medan de spelar upp sketcher tillsammans med sina tränare. Vanligtvis är det strängt förbjudet att ta foton på dessa föreställningar, men efter lång tids övertalning lyckades den nederländske fotografen Jasper Doest få närvara vid en rad tillfällen. Doest uppger att det var motbjudande att se hur de högst intelligenta, och en gång i tiden heliga, djuren exploaterades och reducerades till skrattretande underhållning för människor. Riku kunde slutligen gå i pension 2018, efter 17 år.

ATTACK & BOCK Snön yrde när Jérémie Villet påpassligt fångade två amerikanska snöfår efter att de har drabbat samman i Yukon, nordvästra Kanada.

FAN-TASTISKT! På grund av dess eftertraktade ull och hanarnas ståtliga horn är chirun, som endast lever på den Tibetanska högplatån, utrotningshotad. Här ses en liten hjord av slidhornsdjuret lämna spår i snön i Altun Shan-reservatet, förevigade av fotografen Shangzen Fan under en av hans mångåriga expeditioner till bergsområdet.

SURRPRISE! Thomas Easterbrook är inte ens fyllda tio, men redan en naturfotograf av rang. Den unge britten var på semester i Frankrike med sin familj när de en kväll åt middag i trädgården. Plötsligt hörde han ett surrande i luften och fick syn på en större dagsvärmare som festade loss på nektar från en växt av typen salvia greggii.

Följ ämnen i artikeln