Polisen beslagtog Aron Flams böcker i bokräd

Publicerad 2020-06-12

Aron Flams nya bok, Det här är en svensk tiger, släpptes i våras. Men nu har polisen beslagtagit flera av hans böcker och han utreds nu för upphovsrättsbrott.

– Man måste få driva med staten. Det är livsfarligt om staten ska sätta regler på vad man får skämta om och inte, säger Robert Aschberg, Publicistklubbens ordförande.

Komikern och skribenten Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” släpptes tidigare i våras.

Bokens omslag är en modifierad variant av den klassiska bilden En svensk tiger som ursprungligen är skapad av Bertil Almquist.

Tigern på Aron Flams bok skiljer sig bland annat på så sätt att den blinkar med ena ögat, har en svastika på ena frambenet och det andra lyft i en nationalsocialistisk hälsning.

Omslaget till Aron Flams bok har inte tagits emot väl av Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till bilden. Aron Flam har blivit polisanmäld för upphovsrättsbrott och i torsdags slog polisen till mot ett lager där flera exemplar av boken förvarades och böckerna beslagtogs.

Om Aron Flam döms för upphovsrättsbrottet riskerar han ett vite på omkring en halv miljon kronor, enligt Kulturnyheterna.

Aschberg reagerar starkt

Aftonbladets Kulturs Mattias Svensson kallade det här för ”En attack på den konstnärliga friheten”.

Även ordförande för Publicistklubbens Stockholmskrets, Robert Aschberg, reagerar starkt på det här tillslaget.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt att staten går in och tar böcker. Det här är tydlig satir och verket är kraftigt förändrat från originalet, säger han.

 Robert Aschberg, Aftonbladets medarbetare och Publicistklubbens ordförande.

Enligt honom är det viktigt att man får göra satir riktad mot staten.

– Man måste få driva med staten. Det är livsfarligt om staten ska sätta regler på vad man får skämta om och inte, säger han.

Böckerna har beslagtagits med hänvisning till upphovsrättslagen.

– Upphovsrätten är oerhört viktig och en bra sak. Men det här är ett nytt verk som Aron har skapat. Satir får inte dödas med hänvisning till upphovsrätten, säger Robert Aschberg.

Inte första gången det här händer

Det här är inte första gången som modifierade versioner av En svensk tiger har tagits bort. I början av april fick region Skåne ta bort sin kampanj ”En svensk tvättbjörn”.

Kampanjen var ett sätt att få människor att tvätta händerna i samband med coronapandemin. Beredskapsmuseet bad då region Skåne att ta bort bilden.