Uppsala har högst dödlighet i hela landet

Publicerad 2020-06-10

Region Uppsala har högst dödlighet enligt Socialstyrelsen.

Enligt statistik från Socialstyrelsen är Uppsala en av de regioner med högst dödlighet av de som vårdats på sjukhus för covid-19.

Bara 75 procent av de inneliggande patienterna överlever.

– Statistik brukar inte ljuga, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Det är tidningen Allehanda som har publicerat siffrorna från Socialstyrelsen som visar att bara 75 procent av de smittade inom Region Uppsala överlever.

Uppsala är inte ensamma med hög dödlighet. Även i Västernorrland är dödligheten hög. Där överlever bara 77 procent, vilket kan jämföras med den genomsnittliga överlevnaden för covid-patienter som vårdats på sjukhus i Sverige som ligger på 81 procent.

– Jag har faktiskt inte sett de typen av siffror tidigare, men statistik brukar inte ljuga, men man måste alltid titta närmre på hur den sammanställd, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Finns det någon rimlig förklaring till varför dödligheten är större just i Uppsala?
– Eftersom jag inte vet hur, och vad, man har utgått efter när man har tagit fram den här statistiken kan jag egentligen bara spekulera. En anledning skulle kunna vara att Akademiska sjukhuset, med den högspecialiserade vård som erbjuds, därmed också har tagit emot svårt sjuka som vanligtvis inte hör till länet, fortsätter Erik Salaneck.

– Om det gäller coronapatienter vet jag faktiskt inte, men det skulle kunna vara en anledning.

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Saknas statistik från alla regioner

Om Uppsala är sämst i landet går dock inte att säga. I Socialstyrelsens statistik saknas nämligen siffror från Dalarna, Blekinge, Västmanland, Gotland och Norrbotten.

– Det jag vet är att Uppsala ligger någonstans i mitten när det gäller dödligheten per capita, och jag skulle nog tro att den statistiken är lite mer rättvis, fortsätter Erik Salaneck.

– Att räkna på dödligheten bara på inneliggande patienter kan bli missvisande beroende på vilka resurser som finns i de olika sjukhusregionerna, och om man även stöttar andra intilliggande regioner som i Uppsalas fall.