Italienare trotsar karantän – dödstal stiger

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2020-03-17

Italiens gator har tömts på människor efter coronautbrottet. Men många trotsar utegångsförbuden. Här en bild från torget med katedralen Duomo di Milano – i Milano.

Italienare i karantän bryter mot utegångsförbudet, medan antalet dödsfall stiger brant.

I lördags stoppades 7 000 personer som inte hade tillstånd att gå ut och smitthärdar har uppstått i de södra, fattigare delarna av landet.

Smitthärdar har bildats i fem samhällen i regionen Kampanien med Neapel som största stad. Regionpresidenten Vincenzo De Luca har förklarat att det delvis beror på att människor från norra Italien har rest hem, utan att kontrolleras.

På tisdagen meddelade institutet för civilskydd att 345 nya dödsfall med koppling till coronaviruset konstaterats det senaste dygnet. Det är en ökning med 16 procent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Drygt 2 000 smittade intensivvårdas, och antalet bekräftade fall av smittan sedan utbrottet upptäcktes i landet den 21 februari är nu uppe i drygt 31 500. Av dem som bekräftats bära på smittan har dock drygt 2 640 personer konstaterats smittfria sedan.

De Luca pekar på att många italienare har brutit mot karantänsreglerna.

Smitta från nattvard

I Kampanien har bland annat en välkänd predikant under två religiösa sammankomster trotsat reglerna och låtit deltagarna dricka ur samma bägare.

– Vi är verkligen upprörda över bristen på ansvarskänsla, som har lett till ett tiotal smittade, att fyra kommuner har satts i karantän och att ett tiotal personer nu behöver ytterligare undersökningar, säger De Luca, enligt nyhetskanalen SKY TG24.

Han lägger också till att man nu kommer att bestraffa ”oansvarigt beteende” hårdare, och börja med dem som man vet har brutit mot karantänen.

Tackar läkarna

I sociala medier cirkulerar också vittnesmål om personer som har ”betett sig oansvarigt”.

En 43-årig kvinna vid en respirator tackar läkarna, men anklagar alla dem som bryter mot reglerna:

”Vi är alla skyldiga, men särskilt den som gör det medvetet. Den som borde ha isolerat sig men som inte har gjort det, och som därigenom har riskerat livet på folk runt omkring sig. Det var vad som hände mig. Jag har i flera dagar varit knuten till en respirator på grund av en person som bröt mot reglerna."

– Man får inte gå runt på gatorna, om det inte är ett nödfall, man får gå och handla mat, eller gå ut med hunden. Men att promenera är förbjudet, säger De Luca i ett videosänt tal.

Hundpromenad till salu

Framför allt skolungdomar bryter mot utegångsförbudet och det finns fall där hundägare har gjort affär av att det är tillåtet att rasta hunden – och hyr ut sina husdjur för mellan 10 och 25 euro i timmen för att andra ska kunna ta sig ut, rapporterar SVT.

De Luca anser att den nationella informationen till befolkningen har varit otydlig, och att motstridig information från Rom om att man får promenera har gått ut, vilket han kallar ”idioti”.

Han inskärper att den som är ute och går utan giltig anledning kan dömas till tre månader i fängelse och böter på upp till 200 euro. Dessutom förbereder han ett påbud om att alla som har promenerat utan giltigt skäl ska tvingas att sitta i karantän i fjorton dagar.

Omkring 400 virusfall har bekräftats i Kampanien och vägspärrar har införts i berörda kommuner, skriver SVT.