Danmark stänger landets gränser

Publicerad 2020-03-13

Danmark tar till nya åtgärder i kampen mot coronaviruset.

Från och med lördag får bara danska medborgare, och de med giltiga skäl, komma in i landet.

– Alla andra kommer avvisas, säger statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens.

All passagerartrafik till och från Danmark kommer att stoppas från och med klockan 12 på lördagen, meddelade Danmark statsminister Mette Fredriksen på fredagskvällen.

– Alla turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har giltiga skäl att vara här får inte komma in i Danmark. Danskarna får fortfarande komma in, säger Frederiksen.

Ett giltig skäl kan till exempel vara att man arbetar i landet. Svenska pendlare omfattas alltså inte av beslutet.

Polis och militär kommer att sättas in för att sköta gränskontrollerna.

Över 800 smittade

Inte heller transport av sådant som mat, mediciner och andra nödvändiga varor kommer att påverkas av gränskontrollerna, som är tänkta att pågå till och med den 13 april.

Beslutet gäller både tågtrafik och flyg så väl som färjor.

– Vi kommer att se bilköer vid våra gränser och på flygplatserna. Flyg, färjor och tågrutter kommer helt eller delvis att stängas av, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt Ekstra Bladet.

Beslutet kommer efter att över 800 personer i Danmark har bekräftats smittade av coronaviruset. 23 av dem är inlagda på sjukhus, varav fyra på intensivvården, rapporterar DR.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Damberg: Länderna agerar olika

Hur beslutet påverkar svenska turister som reser hem via Kastrup är oklart. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i en kommentar till Aftonbladet att beslutet inte ska påverka svenskar som arbetar i landet,

”Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt. Danmark har meddelat att man imorgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa”, skriver han.

”Vi befinner oss i ett allvarligt läge och den svenska regeringen agerar på myndigheternas rekommendationer och vidtar de åtgärder som krävs för att hantera spridningen av viruset”.

Uppmaningen: Kom hem

Tidigare under fredagen meddelade Danmarks utrikesminister att man avråder från alla icke nödvändiga resor utomlands.

– Budskapet till danskarna är tydligt, enkelt och allvarligt. Man ska låta bli att resa utomlands om det inte är absolut nödvändigt, säger utrikesminister Jeppe Kofod till DR.

Danskar utomlands uppmanas dessutom att ta sig hem så fort som möjligt.

Rekommendationen gäller från och med fredag och en månad framåt.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen