Donald Trump anklagas för rasism: ”Äcklig röra”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

”En äcklig röra angripen av råttor och gnagare”.

USA:s president Donald Trump anklagas för rasism efter en serie uttalanden om staden Baltimore, där en majoritet av befolkningen är svarta.

Trumps attack mot ett kongressdistrikt i Baltimore kom via en rad tweetar under lördagen riktade till demokraten Elijah Cummings – en högprofilerad Trumpkritiker – som representerar distriktet.

”Cummings distrikt är en äcklig röra angripen av råttor och gnagare”, skrev presidenten och kallade området det sämst styrda och farligaste i hela USA.

”Ingen människa skulle vilja bo där”, fortsatte Trump.

USA:s president Donald Trump kallade staden Baltimore för ”smutsig röra”.
Foto: CAROLYN KASTER
USA:s president Donald Trump kallade staden Baltimore för ”smutsig röra”.

Påhoppen på Baltimore och Cummings, som är afroamerikan, kom efter det att demokraten riktat skarp kritik mot förhållandena för asylsökande vid den amerikanska gränsen till Mexiko.

Trumps uttalanden har mötts av fördömande från flera håll. Representanthusets talman Nancy Pelosi skriver i en tweet att Cummings är en omtyckt ledare i Baltimore och att Demokraterna fördömer den rasistiska attacken mot honom.

1 av 2 | Foto: Carlos Osorio / TT NYHETSBYRÅN
Staden Baltimore kallas för en ”äcklig röra” av president Donald Trump.

”Inte lämplig att styra landet”

Även Elisabeth Warren och Joe Biden, båda demokratiska presidentkandidater i valet 2020, kritiserar Trump, rapporterar BBC.

”Än en gång har du bevisat att du inte är lämplig att styra landet”, skriver Biden på Twitter.

Även tidigare i juli anklagades president Trump för rasism efter uttalanden om fyra kvinnor i kongressen. Ett delat representanthus röstade då, med siffrorna 240 mot 187, för en resolution som fördömde presidentens ”rasistiska kommentarer som har legitimerat rädsla och hat mot nya amerikaner och färgade människor”.

I januari 2018 var Trump också i blåsväder efter rasistiska uttalanden, då han kallade Haiti, El Salvador och flera afrikanska länder för ”rövhålsländer”, skriver The Guardian.

PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE