Antikroppstest kan ge falsk trygghet

Publicerad 2020-06-23

Nästan 1 000 personer har hittills testats för covid-19 sedan 17 juni.

Nästan 1 000 personer. Så många har hittills testats för covid-19 sedan Region Uppsala började testa alla med symptom.

I veckan blir det också möjligt för allmänheten att börja testa för antikroppar, men någon garanti ger inte provsvaret.

– Det går inte att utesluta att man kan få sjukdomen igen, även om provet visar positivt på antikroppar, säger Anne Johansson, verksamhetschef för nära vård och hälsa.

I Stockholm blev belastningen så stor att anmälningssystemet gick ned när Region Stockholm öppnade upp för masstestning av personer med misstänkt covid-smitta.

För Region Uppsala gick det bättre, och på bara tre dagar har närmare 1 000 personer genomgått en så kallad PCR-provtagning på någon av de tre stationerna vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping samt vid Östhammars och Tierps vårdcentrum.

– Vi har inte haft den typen av problem, däremot så har vi just nu fulltecknat samtliga av de tillgängliga tiderna som finns för de kommande tre dagarna framåt, säger Anne Johansson, verksamhetschef för nära vård och hälsa.

– I Stockholm har man valt att erbjuda både PCR-prov, och ett prov för att se om man har utvecklat antikroppar. Men vi testar fortfarande bara de som har symptom.

I veckan blir det också möjligt att testa om man har utvecklat antikroppar.

Kommer börja med antikroppstest i veckan

Med start den här veckan kommer dock även Uppsala att erbjuda tester för antikroppar. Men till skillnad mot det vanliga PCR-provet, som är avgiftsfritt, kommer patienterna att få betala för att veta om de har haft covid-19 eller inte.

– Det finns ingen medicinsk åtgärd kopplad till antikroppstestet, vi vet helt enkelt för lite om vad svaren innebär egentligen, mer än att vi ser om man utvecklat antikroppar eller inte. Däremot är proverna bra på längre sikt i forskningssynpunkt, fortsätter Anne Johansson.

Så även om jag får svar att jag har utvecklat antikroppar så är jag inte garanterad att jag inte kan få sjukdomen igen?
– Även om provsvaret visar att antikroppar har bildats går det inte att utesluta att man kan bli sjuk igen, det går heller inte att säga om en person fortfarande smittar eller inte.

Så det är inte aktuellt att träffa sin gamla morfar eller farmor även om provsvaret är positivt?
– Nej, man bör fortsätta att undvika att träffa sina anhöriga, och jobbar man på något boende eller liknande ska man definitivt inte gå tillbaka till jobbet på en gång.

När kommer ni att börja erbjuda tester för antikroppar?
– Som det ser ut just nu så blir det någon gång under den här veckan, mer exakt än så kan jag inte säga.

Och hur ska man göra om man vill testa sig?
– Oavsett om det handlar om ett PCR-prov, för att se om man har en pågående infektion, eller ett antikroppstest, så hänvisar vi till 1177.se.