Två mördade i våldsvåg mot Brasiliens urfolk

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Thibault Camus/AP/TT
I mitten Sonia Guajajara, ordförande i ursprungsbefolkningarnas organisation i Brasilien, här i förra månaden vid en manifestation i Paris mot skogsskövlingen i Amazonas.

Två män från urfolket guajajara i östra Brasilien har dödats och ytterligare två skadats i samband med en skjutning i Cana Brava-reservatet.

Firmino Guajajara och Raimundo Guajajara sköts ihjäl längs en motorväg och skotten ska ha kommit från en förbipasserande bil. Dödsskjutningen är den andra på kort tid och ses som en del av det upptrappade våldet mot landets urfolk under president Jair Bolsonaro.

Presidenten har lovat att prioritera kommersiella intressen framför ursprungsbefolkningens rättigheter, något som har uppmuntrat bland annat illegala skogsarbetare att ta till våld mot människor som bor i naturresurstäta områden.

– Vi är helt på glid. Staten har slutat skydda oss, säger Sonia Guajajara, som leder Brasiliens största organisation för ursprungsbefolkningens rättigheter.

I förra månaden sköts även Paulo Paulino Guajajara ihjäl, i en sammandrabbning med skogsskövlare. Han var en känd förkämpe för bevarandet av Amazonas regnskog.

Publicerad: