Framåt för högern i politiskt låst Spanien

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-11-11

Den politiska krisen i Spanien har om möjligt förvärrats efter söndagens nyval. Inget parti nosar på egen majoritet.

Ett katalanskt nyval kan luckra upp dödläget i Madrid, enligt forskare. Samtidigt blåser vindar från höger.

Efter fem månaders politisk låsning står ett nytt valresultat klart i Spanien – men ingen är mycket klokare för det.

Socialistpartiet PSOE är fortsatt största parti med 120 mandat. Det hjälper dock föga för att säkra en ny regering. Inte ens med vänsteralliansen Unidas Podemos – som drog proppen ur regeringsförhandlingarna med PSOE i september efter oenighet om fördelningen av ministerposter – når partiledaren Pedro Sánchez de 176 mandat som krävs för egen majoritet.

Konservativa Partido Popular (PP) tog samtidigt revansch efter vårens katastrofval, och slutade på 88 mandat.

Värre gick det för mittenpartiet Ciudadanos, som förlorade över fyra femtedelar av sitt stöd. På måndagen meddelade partiledaren Albert Rivera att han avgår.

– Läget var komplicerat i april – men det är än mer komplicerat i dag, konstaterar forskaren Niklas Bremberg, som är verksam vid Utrikespolitiska institutet och Stockholms universitet.

Vill fängsla Torra

Den stora valvinnaren finns på högerkanten.

Vox – lett av den förre PP-medlemmen Santiago Abascal – fördubblade sitt stöd, och partiet är nu Spaniens tredje största.

Abascal har bland annat sagt att han vill att Spanien ska lämna Schengenområdet, och han förordar betydligt tuffare tag mot invandringen. Men den enkla anledningen till Vox framgångar stavas Katalonienkrisen, enligt Niklas Bremberg.

Att partiet kommer att rösta emot varje form av regering ledd av Socialistpartiet gjorde partiledaren Abascal klart på måndagen.

– Spanjorerna röstade för att vi ska vara i opposition. Vi kommer att rösta emot alla Socialist regeringar. Vi kommer inte att rösta för dem eller avstå ifrån att rösta, säger han.

Den ogiltigförklarade självständighetsomröstningen i oktober 2017 har att djupa spår i den spanska politiken. Vox-anlitade jurister var drivande i att åtala tolv katalanska ledare i fjol – åtal som i oktober ledde till domar och flera långa fängelsestraff.

– Frågan om Spaniens framtid, Spaniens vara som land, har blivit oerhört infekterad. Det har öppnat upp ett spelrum för Vox, som anklagar det partiet kallar ungefär "vänstermitten-eliten" för att ha korrumperat och förrått landet, säger Bremberg.

Santiago Abascal vill ta ifrån Katalonien sitt regionala självstyre och förbjuda separatistpartier. Han har också svurit på att sätta regionpresidenten Quim Torra bakom galler.

Höga insatser

Söndagens val var det fjärde i Spanien på lika många år. Det var sannolikt med en valtrött befolkning i åtanke som Pedro Sánchez under valnatten manade sina motståndare att kompromissa.

– Jag uppmanar alla politiska partier att agera med generositet och ansvar för att låsa upp situationen, sade Sánchez.

Men någon samlingsregering blir det troligtvis inte tal om, enligt Niklas Bremberg. Motsättningarna mellan de olika blocken är för stora.

– Insatserna är så pass höga för partierna nu att de måste söka kreativa vägar framåt. Ett alternativ för Sánchez är att försöka förmå Partido popular att släppa fram en PSOE-budget genom att avstå från att rösta. Men söker han sig vänsterut för ett bredare stöd måste han få med sig katalanska partier, säger han.

Hänger på Katalonien

Bremberg nämner särskilt det socialistiska Katalanska separatistpartiet, ERC, som varit drivande i frågan om katalansk självständighet.

Något stöd från ERC skulle dock inte komma på tal förrän partiet överger sin linje om självständighet, säger Niklas Bremberg – och för det krävs ett nyval i Katalonien.

– Om ERC ska kunna inta den positionen med styrka så behöver de förnyat förtroende. Ett katalanskt nyval skulle kunna få saker att röra på sig i Madrid.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel tidsangivelse om när senaste valet hölls.