Anklagar pappan för drunkningstragedin

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Pappan Oscar och tvååriga dottern Valeria som drunknade i Rio Grande har sig själva att skylla.

Det hävdar direktören för USA:s migrationsmyndighet Ken Cuccinelli.

I en intervju med CNN säger Cuccinelli att pappan borde ha gått genom den konventionella asylprocessen i stället för att försökta ta den riskabla vägen över floden.

Pappa och dotter drunknade

25-årige Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans 23 månader gamla dotter Valeria från El Salvador hittades drunknade i floden Rio Grande, mellan Mexiko och USA, i måndags morse.

Bilden på pappan och dottern i strandkanten har väckt engagemang över hela världen, men nu säger Trumps migrationsminister Ken Cuccinelli att pappan har sig själv att skylla.

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Ett handgjort kors har satts upp vid Rio Grande.

Cuccinelli: Borde väntat

Óscar Alberto Martínez Ramírez, hustrun Vanessa Ávalos och dottern Valeria tog sig till Mexiko redan i april.

Det var efter två månader i ett läger i Tapachula, nära den mexikanska gränsen mot Guatemala, som familjen tog beslutet att korsa floden Rio Grande. Målet var att söka asyl i USA.

Asylprocessen för migranter från Centralamerika blivit hårdare sedan Donald Trump blev president. I dag tvingas de vänta I Mexiko medan deras ansökan handläggs i USA.

Processen kan dröja flera år och många asylsökande väljer därför att ta sig över gränsen via osäkra och rent livsfarliga vägar.

När Cuccinelli får frågan i CNN om Trump-administrationen känner skuld över dödsfallen svarar han:

– Nej, tvärtom. Orsaken till att vi ser den här sortens tragedier är att pappan inte väntade och gick igenom den lagliga asylprocessen.

Ken Cuccinelli.
Foto: Steve Helber / TT NYHETSBYRÅN
Ken Cuccinelli.
Publicerad:

LÄS VIDARE