Ilska och sorg när Beirut begraver sina döda

TT-AFP

Publicerad 2020-08-12

Änkan efter brandmannen Rami Kaaki, en av de tio brandmän som omkom under explosionen, sträcker sig mot sin sena makes kista under begravningen i Beirut.

I Beirut begravs allt fler av de 171 personer som hittills bekräftats avlidna i explosionen. En av de som jordfästes var brandmannen Jo Noun.

– Må gud vara med dig, vår hjälte, sade Nouns kollegor när kistan sänktes ner i jorden.

Beiruts brandstation var beläget endast ett stenkast från platsen där explosionen ägde rum – tio brandmän har bekräftats som avlidna i explosionen, ytterligare sex saknas ännu.

– I ett stycke eller i flera, vi vill ha tillbaka våra söner, säger Rita Hitti vars son, brorson och svärson finns bland de sex brandmän som ännu saknas.

Explosionen, som ägde rum den 4 augusti, sprängde en 100 meter bred och 40 meter djup krater i marken, jämnade en stor del av hamnen med marken och förstörde delar av huvudstaden. Över 6 000 personer skadades och 6 000 byggnader förstördes enligt lokala myndigheter.

Återuppbyggnaden av staden väntas kosta uppemot motsvarande 130 miljarder svenska kronor.

Regeringen lämnade

Vreden över explosionen har lett till omfattande och våldsamma protester i Libanon. Katastrofen ses av oppositionella som ett exempel på regeringens försumlighet och korruption som redan har lett till att landet befinner sig i en svår ekonomisk kris.

I måndags bekräftade premiärminister Hassan Diab att regeringen avgår till följd av explosionen.

President Aoun har godtagit regeringens avgång men har bett den sitta kvar under en övergångsperiod fram tills att en ny regering kan bildas. Det har ännu inte framförts något datum för när detta kommer att ske.

Hängsnaror och galgar

Demonstrationerna har även efter regeringens besked fortsatt med fler krav på avgångar och på att de skyldiga ställs inför rätta. Hängsnaror och galgar är symboler som synts under den senaste tidens demonstrationer, symbolerna illustrerar libanesernas växande missnöje med de styrande i landet.

Under torsdagen förväntas landets parlament fatta beslut om införandet av ett undantagstillstånd som skulle ge militären utökade befogenheter att stävja demonstrationerna.