Sölvesborg vill slippa ta emot nyanlända – utmanar lagen

Expert: Det skulle bli total anarki

Publicerad 2019-09-10

Bosättningslagen ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd mellan landets kommuner.

Men det SD-ledda styret i Sölvesborg vill slippa detta.

– Vi vill agera innan det är för sent, säger kommunalrådet Louise Erixon (SD) till Sveriges Radio.

Förra året handlade det om tolv personer för Sölvesborg.

Sveriges Radio rapporterar att kommunfullmäktige i Sölvesborg i går klubbade igenom ett beslut om att utmana bosättningslagen. Aftonbladet rapporterade för en månad sedan att majoriteten i kommunen ville bli ett ”pilotärende mot staten”.

 – Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. I stället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon (SD) som är kommunalråd, till Sveriges Radio.

Bosättningslagen kom till efter flyktingkrisen 2015 och innebär att Migrationsverket har rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan landets kommuner.

SR rapporterar att 14 200 personer kommunplacerades förra året, varav 12 personer i Sölvesborg. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet accepterar inte bosättningslagen, och vill driva ett fall mot staten.

Men det är inte troligt att de lyckas, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger Olle Lundin till Sveriges Radio.