Trump lyfter sanktionerna mot Turkiet: ”Erdogan älskar sitt land”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

President Donald Trump har beslutat att lyfta de nyinförda sanktionerna mot Turkiet.

Samtidigt meddelade han att majoriteten av USA:s militära styrkor ska lämna Syrien.

– Låt någon annan slåss om den blodstänkta sanden, sa Trump under en presskonferens, enligt CNN.

Turkiet har kommit överens med Ryssland om att förlänga eldupphöret i norra Syrien. Avtalet ska upprätthållas genom en rysk militär närvaro vid gränsen.

Beskedet möts av gillande av USA:s president Donald Trump, som för inte länge sedan införde hårda sanktioner mot Turkiet.

I ett tv-sänt tal på onsdagen meddelade Trump att han nu gett order om att samtliga sanktioner ska upphöra med anledning av den nya överenskommelsen om eldupphör, skriver CNN.

– Jag har gett order om att lyfta alla sanktioner som infördes som en reaktion på Turkiets offensiv mot kurderna, sa Trump, men pekade på att straffåtgärderna kan återinföras om ”något händer som vi inte är glada över.”

Presidenten passade också på att tacka sin turkiska motpart Erdogan, som han menar älskar sitt land.

– Han gör vad han anser bäst för sitt land, sa Trump.

USA:s militär ska dra sig tillbaka

Presidenten meddelade också att en mindre amerikansk styrka ska stanna i Syrien för att skydda oljetillgångar i regionen. Planen är dock att USA ska lämna Syrien helt.

– Låt någon annan slåss över den här blodstänkta sanden, sa Trump.

Foto: EVAN VUCCI/ AP TT

En av dem som reagerat på Trumps beslut om att dra tillbaka USA:s militära närvaro är den republikanska senatorn Marco Rubio.

Enligt honom så underminerar Trump USA:s möjligheter att påverka utvecklingen i Syrien. Avsaknaden av väpnade styrkor på plats gör att man gör sig av med verktygen att förhindra att terrorgruppen IS återtar mark, enligt Rubio.

Har observerat krigsbrott

Strax innan Trumps tal gick Jim Jeffery, USA:s sändebud i Syrien, ut med att USA misstänker att väpnade styrkor, stödda av Turkiet, utfört krigsbrott i Syrien.

– Vi har sett flera incidenter som vi betecknar som krigsbrott. Vi har kontaktat Turkiet för att få en förklaring, sa Jeffery, enligt CNN.

– Den turkiska invasionen i nordöstra Syrien är en tragedi. Det har länge varit en amerikansk policy att förhindra att något sådant skulle hända. Uppenbarligen har vi inte lyckats.

Publicerad:

LÄS VIDARE