Pentagon: Amerikanska soldater beskjutna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppger att amerikanska soldater befann sig i närheten av den plats där artillerield avfyrad från turkiska ställningar slog ned i Syrien.

"Explosionen inträffade inom några få hundra meter från en plats utanför säkerhetszonen och är ett område där turkarna vet att USA:s styrkor är närvarande", säger Brook DeWalt, kapten i den amerikanska flottan, i ett uttalande.

Ingen amerikansk soldat kom till skada, enligt uttalandet, som uppger att USA:s styrkor inte har dragit sig tillbaka från staden Kobane i Aleppoprovinsen nära gränsen till Turkiet.

Rök syns stiga på andra sidan syriska gränsen. Bilden är tagen från den turkiska sidan.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Rök syns stiga på andra sidan syriska gränsen. Bilden är tagen från den turkiska sidan.

Avbröt eldgivning

Turkiets försvarsdepartement säger att man har vidtagit alla åtgärder för att försäkra sig om att ingen amerikansk bas kom till skada, samtidigt som man besvarade eld som kom från ett område i närheten av en amerikansk bas i Kobane. Turkiets eldgivning ska ha avbrutits när man informerades om händelsen från USA.

USA:s regering har under Turkiets offensiv intagit en ambivalent hållning. Offensiven inleddes några dagar efter det att landets ledare hade pratat i telefon med varandra. USA drog efter telefonsamtalet tillbaka sina styrkor från området, vilket har ansetts innebära ett sorts godkännande av offensiven.

Det i sin tur har förnekats från amerikanskt håll.

– Ingen gav grönt ljus till den här turkiska insatsen, snarare tvärtom. Vi pressade hårt på alla nivåer för att turkarna inte skulle genomföra den här insatsen, sade försvarsminister Mark Esper vid en pressträff, och tillade att USA dagligen har bett Turkiet att avbryta offensiven.

Hotar hämnas sanktioner

På fredagen intensifierade USA pressen, då Pentagon offentligt uppmanade Turkiet att avbryta militäroffensiven. President Donald Trump undertecknade en presidentorder som ger myndigheter befogenheter att belägga den turkiska regeringen med sanktioner.

– Vi hoppas att vi inte behöver använda dem, men vi kan sänka Turkiets ekonomi om det krävs, sade finansminister Steven Mnuchin.

Turkiets utrikesdepartement hotar med vedergällning som svar på hotet om sanktioner.

"Turkiet slåss mot terrororganisationer som skapar ett hot mot dess nationella säkerhet. Det råder ingen tvekan om att vi kommer att hämnas (…) alla åtgärder som görs mot detta", skriver departementet i ett uttalande.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN