S-toppens ilska: ”Blir riktigt förbannad”

Publicerad 2020-04-17

Joakim Sandell (S) är oförstående till varför någon valt att sprida den falska informationen.

Fejkad coronainformation har gång på gång satts upp i Malmö.

Någonting som spridits i bland annat Socialdemokraternas namn.

– Jag blir riktigt förbannad, säger Joakim Sandell (S), ordförande för partiet i Malmö.

Den fejkade informationsaffischen som gång på gång sätts upp i en bostadsförening i Malmö sprids i kommunen och politiska partiers namn.

Affischen uppmanar boende i föreningen till karantän då flera påstås ha smittats av covid-19 i området. Kommunen har tydligt tagit avstånd från planschen och även de politiska partierna reagerar starkt på den falska informationen.

– Generellt är det ett ofog att använda vår logga till ett budskap vi inte står bakom. Jag blir riktigt förbannad när man använder den, när vi befinner oss mitt i en pandemi, och sprider falsk information, säger Joakim Sandell (S), ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Affischen med den förfalskade informationen.

”Helt oförstående”

Han lägger till:

– Man är förbannad och helt oförstående till varför folk beter sig på det här sättet.

När fick ni vetskap om det här?

– Jag fick en sån här skärmdump skickad till mig i går, eller möjligtvis i förrgår.

Malmö stad har berättat att de försökt kontakta bostadsrättsföreningen för att få bukt med desinformation. Några ytterligare åtgärder är inte aktuella från Socialdemokraterna.

Hoppas Malmöbor förstår

– Om folk sitter hemma och trycker upp falsk information är det jättesvårt för oss att förhindra. Jag hoppas och tror att Malmöborna begriper att det inte är vi som politiska partier som ger rekommendationer i de här tiderna, utan att det är våra myndigheter som gör det.

På affischen står det att karantänrekommendationen kommer från Malmö stad i samarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.

Socialdemokraterna har varit i kontakt med kommunen om det hela men inte med de andra partierna.