Färre romer i Uppsala – men sämre förutsättningar

Publicerad 2020-02-25

Antalet romer som kommer till Uppsala har minskat kraftigt de senaste åren.

För de som är kvar har situationen blivit allt tuffare.

– Den debatt som fördes i media har skapat ett hårdare klimat ute på gatan för de som tigger, säger Micael Grenholm, grundare av Stefanushjälpen.

Det exakta antalet romer som finns i och omkring Uppsala är oklart. Men enligt Jonathan Lindfeldt, talesperson för Stefanushjälpen, har antalet minskat kraftigt sedan 2015.

– Jag tror att polisen har bättre koll på antalet. Men vad vi kan se när vi är ute och besöker lägren är det betydligt färre romer i Uppsala nu än 2015, säger Jonathan Lindfeldt.

Hur är livssituationen för de som ändå är kvar i Uppsala?
– Det är tufft, så klart. De flesta bor utomhus eller i bilar.

Stefanushjälpen beskriver sig själva som en ideell förening som vill hjälpa människor i nöd, främst hemlösa EU-migranter, med målsättningen att få dem självförsörjande. En uppgift som har blivit betydligt tuffare efter att flera stödfunktioner i Uppsala har avvecklats.

– Bland annat valde Stadsmissonen att lägga ned Crossroads, som var deras satsning på EU-migranter. Nu i vintras stängde också härbärget ned – mitt i vintern. Man kan ju verkligen ifrågasätta tajmingen att stänga mitt i vintern, av humanitära skäl , säger Micael Grenholm, grundare av Stefanushjälpen.

Micael Grenholm, grundare av Stefanushjälpen.

Tvingas till kriminalitet för att överleva

Debatten om tiggeriförbudet har påverkat romernas situation till det sämre, och även om inte Uppsala har infört ett förbud ännu tvingas flera EU-migranter in i kriminalitet för att överhuvudtaget få mat på bordet.

– Den debatt som fördes i media har skapat ett hårdare klimat ute på gatan för de som tigger. De känner av att de inte är välkomna här, och när det inte går att få in pengar på att tigga försöker man hitta andra sätt, fortsätter Micael Grenholm.

Kan du ge några exempel?
– Det kan handla om kriminell aktivitet och prostitution till exempel.

Hur ser du på att antalet romer ändå har minskat i Uppsala?
– Man skulle ju kunna se positivt på det, men det är snarare tvärtom. Vi vill ju hjälpa de som vill integrera sig att komma in på arbetsmarknaden. Många romer saknar tyvärr utbildning, vilket gör det oerhört svårt.

Vad beror det på tror du?
– Dels finns det inte så mycket välfärd att prata om i Rumänien. Dessutom är man väldigt rasistiska mot romer, och de får inte så mycket hjälp i sitt hemland, som till exempel en utbildning.

Aftonbladet har sökt såväl polisen som socialtjänsten och Uppsala kommun, men utan att lyckas.

Följ ämnen i artikeln