Polisen håller presskonferens – Operation rimfrost till Uppsala

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu är helt klart att Uppsala, som har drabbats hårt av både skjutningar och knivattacker, kommer att ingå i Operation rimfrost.

Polisen håller presskonferens klockan 11.15 i Stockholm.

Polisen väljer att fortsätta sin satsning på region Syd, men lägger också till Uppsala som nytt fokusområde. Det berättar Stefan Hector, kommenderingschef för Rimfrost, på presskonferensen som är igång.

– Sluta skjut och spräng och kliv av det kriminella livet, säger Jale Poljarevius som medverkar på presskonferensen.

Jale Poljarevius tror också att operationen, på kort sikt, kommer att innebära en större trygghet för Uppsalaborna att röra sig på gatorna.

Jale Poljarevius
Foto: TT.
Jale Poljarevius

Rimfrost avslutas till sommaren

Stefan Hector berättar också att Rimfrost kommer att avslutas till sommaren, och då ska den ordinarie organisationen kunna ta över.

– Vi ser effekter på de här brotten efter den här insatsen, säger Mattias Sigfridsson från region Syd om vad Rimfrost har inneburit för jobbet mot den grova organiserade brottsligheten i Malmö.

– Vi är otroligt tacksamma för den hjälp vi har fått, fortsätter Mattias Sigfridsson.

Mattias Sigfridsson säger också att bilden av Malmös gator uppfattas som tryggare. Det har blivit svårare att vara kriminell i Malmö, och att man kommer att ta till vara på de lärdomar man har och fortsätta arbetet även när Rimfrost avslutas.

Nu öppnar man upp för frågor från den samlade pressen.

– Uppsala håller på att en storstad, det får man tycka vad man vill om, men så är det. Så många kriminella gäng vi ser nu har vi aldrig sett tidigare, säger Jale Poljarevius som påpekar att lägesbilden för Uppsala har förändrats kraftigt de senaste åren.

Resurserna för att jobba med Rimfrost i Uppsala kommer att plockas från andra regioner, berättar Stefan Hector, och nämner både Göteborg och Stockholm. Stefan Hector berättar också att Rimfrost kommer till Uppsala inom några veckor.

Nu avslutas den gemensamma presskonferensen i Stockholm.

Pelling: ”Nu får vi förutsättning att pressa tillbaka kriminaliteten i Uppsala”

”Det här är ett nationellt problem som kräver en nationell samling. Nu får vi förutsättningar att pressa tillbaka kriminaliteten i Uppsala. De nationella resurserna tillsammans tillsammans med polisens lokala arbete och de insatser kommunen gör i samverkan med polisen kommer att göra skillnad”, skriver Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, i ett SMS till Aftonbladet.

Rikspolischefen hintade om utökning redan i december

Sedan Operation rimfrost sjösattes i region Syd har polisens arbete mot den grova brottsligheten gett resultat.

– Skjutningar och sprängningar är ett nationellt problem och är inte bara något som sker i storstäderna, utan i alla våra regioner. Gärningsmännen rör sig över hela riket. De här senaste händelserna må utspela sig i en region, men det rör hela landet, berättade Stefan Hector, nationell kommenderingschef, Rimfrost, i samband med att operationen presenterades i Malmö.

Så sent som i december avslöjade också rikspolischefen Anders Thornberg, i en intervju med Ekot, att fler städer kunde bli aktuella för operationen. Däribland Stockholm och Uppsala.

– I våra planer diskuterar vi Stockholm och kanske även till Uppsala efter hand. I nuläget är operationen koncentrerad till Malmö, berättade Anders Thornerg då.

Foto: KRISTER HANSSON
Operation rimfrost utökas med Uppsala?

Operation rimfrost

Målet för den särskilda händelsen är

✔︎ minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer

✔︎ reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet

✔︎ öka beslagen av vapen och sprängämnen

✔︎ öka tryggheten hos allmänheten

Läs mer om Operation Rimfrost på polisens hemsida.

✔︎Texten uppdateras.

Publicerad:

LÄS VIDARE