Ministern: "Vårstädning" av folkbokföringen

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2021-03-24

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Regeringen går vidare med förslag om att göra det möjligt att avaktivera samordningsnummer och att stävja fusk med folkbokföringen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hundratusentals samordningsnummer kan komma att avaktiveras vid årsskiftet.

Regeringen vill att Skatteverket ska kunna avaktivera samordningsnummer som är äldre än fem år eller har tilldelats en person med falsk identitet, och överlämnar därför en proposition till riksdagen under onsdagen.

Samordningsnummer ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige men som ändå uppehåller sig i landet under kortare tid än ett år. Numret används vid kontakt med myndigheter och vid registrering av skatt.

Regeringen föreslår i samma proposition även åtgärder för att förebygga fusk med folkbokföringen.

– En felaktig folkbokföring kan vara grunden till en lång rad fusk med våra välfärdssystem. Det handlar om att tillskansa sig olika former av bidrag, till exempel bostadsbidrag, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

"En riktig vårstädning"

Sammanlagt finns över 900 000 samordningsnummer. Om förslaget blir verklighet kan uppemot 695 000 av dessa komma att avaktiveras vid årsskiftet eftersom de då blir äldre än fem år, om inte en myndighet eller personen begär att förnya det.

– Det här är en riktig vårstädning av våra register, och det är för att motverka fusk och fel, säger Andersson.

Förslaget innebär också att personer med samordningsnummer ska bli skyldiga att ange sin nya adress vid flytt, och att kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att kontakta Skatteverket vid misstankar om fel i folkbokföringen.

– Vi bryter en del sekretessbestämmelser som har funnits tidigare, men det är alltid en avvägning mellan personlig integritet och brottsbekämpning, och här gör vi nu en annan bedömning av behovet av brottsbekämpning, säger Andersson.

Förslaget har dröjt

Oppositionen och Skatteverket har uppmanat regeringen att skynda på med den föreslagna lagändringen. I januari i fjol presenterade regeringen ett förslag som i mångt och mycket liknar den proposition som nu lämnas till riksdagen. Andersson förklarar dröjsmålet med att regeringen har varit upptagen med att hantera coronapandemins konsekvenser.

– Det kom en coronakris emellan. Tjänstemännen på skatteavdelningen har jobbat en del under det här året, om man säger så, säger Andersson.

Följ ämnen i artikeln