Taxichaufför åtalas för vansinnesfärd: ”Jag bara gasade”

Publicerad 2020-09-11

Övervakningsfilm visar hur taxichauffören tar sikte på en man och kör på fem personer.

Därefter backar han – och försöker köra på mannen igen.

– Jag ville bara därifrån, men det gick inte, säger taxichauffören som nu åtalas för mordförsök.

Strax före midnatt den 24 juli tidigare i år larmades ambulans och polis till en trafikolycka i centrala Borlänge.

En taxichaufför hade kört på flera personer och stoppats av vittnen som dragit honom ut ur bilen.

Enligt förundersökningen ska den 27-åriga taxichauffören ha kört in på gågatan, med syfte att döda en 35-årig man han känner och har en konflikt med sedan tidigare. Fem personer blev påkörda och mannen som var måltavla hamnade under bilen och släpades med flera meter. Därefter ska taxichauffören upprepade gånger kört fram och tillbaka på gågatan och försökt köra på mannen igen.

Taxi körde på människor i centrala Borlänge. Föraren är gripen och tre har förts till sjukhus.

”Jag bara gasade”

Taxichauffören hävdar i förhör att han hade blev attackerad och dödshotad av mannen som var knivbeväpnad och ska ha slagit honom. Då ska taxichauffören velat fly genom att köra in på gågatan.

– Det var en akutsituation. Jag bara gasade. Jag visste inte var jag skulle hamna, säger han i förhör.

Han menar att mannen då kastade sig framför bilen. Varför han upprepade körde fram och tillbaka har han svårt att förklara. ”Det var omöjligt att komma därifrån”, menar han.

– Jag misstänkte att jag körde på människor. Jag ville inte att fler skulle bli drabbade, därför stannade jag där, säger han.

Stökigt på platsen efter händelsen.

35-åringen har tidigare polisanmält taxichauffören för ett sexualbrott mot en anhörig. Han vidgår att han konfronterade taxichauffören och att de ”ruffade” med varandra.

– Då körde han på mig så att jag ramlade på marken och han körde vidare så att jag hamnade under bilen. Han försökte köra på mig med däcken men jag hamnade mellan dem. Bilen är stor så jag hamnade mellan hjulen men en plåt under motorn skrapade mig i huvudet, säger han i förhör.

Fastnade på övervakningsfilm

Hela händelsen filmades av en övervakningskamera. Kammaråklagare Eva-Lena Jansson anser att bevisningsläget är gott.

– Själva händelseförloppet och vad som har hänt är tydligt då det även finns flera vittnen och många inblandade i händelsen. Den större frågan är varför detta hänt och vad uppsåtet hos den misstänkte var, säger hon.

27-åringen nekar till mordförsök och erkänner att han kört på personerna men menar att det inte var med uppsåt. Han åtalas även för skadegörelse och fyra fall av grov misshandel. Åklagare yrkar på att brottet ska bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och att den misstänkte visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Även 35-åringen åtalas för olaga hot och misshandel då han misstänks ha hotat och slagit taxichauffören. Han vidgår händelseförloppet, men nekar till brott.


Premier League tillbaka! Expertens drag inför jackpott på
Stryktipset

Följ ämnen i artikeln