Nya oron: Strandade valar kan locka hajar

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-09-26

Över 350 valar har dött efter att ha strandat i Tasmanien. Räddningsinsatsen har avslutats och nu ökar oron för att valkropparna ska dra till sig hajar.

– Det finns hajar häromkring och antalet kan öka med kadavren ute till havs, säger Nic Deka, chef för Tasmaniens naturvårdare.

Valstrandningen vid kusten i Tasmanien är den största i Australiens historia, och en av de största någonsin i världen. I måndags började de 470 grindvalarna upptäckas längs stränder och sedan dess har ett intensivt räddningsarbete pågått.

Efter flera dagars kämpande mot klockan avslutades räddningsinsatsen på lördagen. Sammanlagt räddades 108 individer. Arbetet har inte varit lätt, vare sig fysiskt eller psykiskt. I hårt regn, kallt vatten och mot starka vindar har ett hundratal räddningsarbetare och naturvårdare arbetat timme efter timme för att rädda så många djur som möjligt.

– Du behöver nästan en vals tjocka skinn för att kunna vara här ute, säger volontärarbetaren Josh Gourlay till AFP.

– Att höra skriken, det är nog den svåraste biten, fortsätter han, och tillägger att de ångestfyllda ropen från kalvarna som skiljts från sina mödrar är svåra att skaka av sig.

Riskerar dra till sig hajar

Sammanlagt 108 valar har kunnat räddas, men de resterande 350 djurkropparna kan inte ligga kvar på stranden. De kan förstöra miljön i Macquarie Harbour. Dessutom riskerar de att dra till sig hajar. Fokuset har nu därför skiftat – från djurräddning till att på bästa och smidigaste sätt få bort kadavren.

– Det är svåra stunder, när det är så mycket kvar att göra att allt bara känns knäckande, som att det aldrig tar slut, säger Josh Gourlay.

Arbetet väntas ta fyra till fem dagar, enligt Nic Deka. De döda valarna ska samlas ihop i mindre grupper, skyddade av bommar för att hålla hajarna borta, i väntan på att forslas längre ut till havs.

Ska brytas ner

Enligt Deka ska sedan 10–20 valar per gång sänkas ned i vattnet och eventuellt kommer snitt göras i kropparna för att de ska sjunka och brytas upp fortare.

– Det finns hajar häromkring och antalet kan öka med kadavren ute till havs, men vi gör några saker för att försöka att få dem att delas och brytas ned fortare, så att om det är ett problem så blir det ett problem under en kortare tid, säger Nic Deka till Reuters.

Det är inte ovanligt att valar strandar, men varför de gör det är något av ett mysterium. Forskare misstänker att grindvalarna kan ha förirrat sig till grunda vatten i samband med att de jagat, eller då flocken följt efter en eller några få sjuka eller förvirrade individer.

De flesta av de runt hundra valarna som räddats anses ha goda chanser att repa sig och överleva.