Experten: Därför kan Ryssland ligga bakom gripandet

Publicerad 2021-05-25

Mycket tyder på att Ryssland kan ha varit inblandat i gripandet av Roman Protasevitj.

Enligt medieuppgifter fanns fyra ryska medborgare inte med på planet när det lyfte igen från Minsk till Vilnius i Litauen.

– Den här händelsen är så pass allvarlig att jag inte tror att detta är något Lukasjenko driver igenom utan att ha någon form av uppbackning från Ryssland, säger Jakob Hedenskog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Gripandet av den regimkritiska belarusiska journalisten Roman Protasevitj har väckt omfattande kritik internationellt. Operationen beskrivs som spektakulär och mycket ovanlig.

Ordern om att skicka upp ett stridsflygplan för att ledsaga ner Ryanair-planet efter ett påstått bombhot ska ha kommit direkt från Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Enligt Jakob Hedenskog, forskningsledare på FOI, finns det mycket som tyder på att landet fick hjälp av grannen Ryssland. Han påpekar bland annat att Ryssland och Belarus har ett gemensamt luftförsvar, att säkerhetstjänsterna samarbetar tätt och att ett informationsutbyte sker hela tiden.

– Min uppfattning är att det är svårt att tro att Lukasjenko inte skulle informera den ryska ledningen om ingripandet. Med tanke på de reaktioner detta har gett internationellt så tror jag att vi kan anta att han vill ha uppbackning från Moskva, innan han tar ett sådant här beslut. Inte minst då länderna är militärt integrerade, säger han.

Jakob Hedenskog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Uppgifter: Ryssar saknades när planet lyfte igen

Ryanair-planet stoppades på väg från Aten till Litauens huvudstad Vilnius på söndagen och tvingades landa i Minsk i Belarus, där Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps. Planet fortsatte några timmar senare vidare till sin originaldestination, men då saknades förutom paret också tre till fyra andra personer.

Flygbolaget Ryanair meddelade på måndagen att bolaget tror att det fanns agenter från KGB, den belarusiska underrättelsetjänsten, ombord på planet innan det landade i Minsk. Tadeusz Giczan som driver den oppositionella nyhetskanalen Nexta har skrivit på Twitter att så var fallet.

Andra uppgifter, bland annat från den ryska grävjournalisten Roman Dobrokhotov, gör gällande att de fyra personer som inte fortsatte resan till Litauen var ryska medborgare. Uppgifterna har inte bekräftats.

– Skulle det vara så att dessa personer var ryska medborgare tyder det på en tydligare inblandning från rysk sida, inte bara ett godkännande, utan att Ryssland fanns med i planeringen och genomförandet, säger Jakob Hedenskog.

”Ryssland har mycket att vinna”

Han påpekar att Ryssland har mycket att vinna på att hjälpa Belarus med ett sådant här ingripande.

– Det är absolut inte en nackdel för Ryssland att Belarus utsätts för internationell isolering och sanktioner från väst, snarare tvärtom. Det ökar bara beroendet av Ryssland och Belarus får svårare att föra en självständig utrikespolitik.

Michael Sender, belarusisk bloggare och entreprenör, påpekar att Lukasjenko de senaste åren försökt förbättra relationen med EU.

Men massprotesterna förra året efter det omtvistade presidentvalsresultatet har gjort att Lukasjenko nu inte har något annat val än att närma sig Ryssland, menar han.

– Det här gripandet fortsätter driva Lukasjenko mer och mer i Putins händer. Det vill han inte, men han har inte många vägar kvar. Så fort det börjar handla om hans existens som ledare för Belarus blir relationen med omvärlden mindre relevant och då är han beredd att offra en del av sin självständighet, säger Michael Sender.