Siffrorna avslöjar: Klyfta mellan fattiga och rika områden

Aftonbladet granskar: Låg andel vaccinerade i utsatta områden – trots FHM:s plan

Uppdaterad 2021-04-21 | Publicerad 2021-04-20

Efter vågorna av smitta och död skulle de utsatta områdena prioriteras när vaccinet kom.

Trots det ligger Stockholms rika i täten, visar Aftonbladets granskning.

I Bromma och Lidingö har nästan tre av fyra i åldrarna 70-79 fått sin första dos, i Rinkeby-Kista mindre än hälften.

– Det är ett misslyckande, säger Talla Alkurdi (S), oppositionsråd.

Boende i utsatta områden har drabbats särskilt hårt under pandemin.

Därför skulle de prioriteras i samtliga faser av vaccinationen.

I början gick också doserna till utsatta områden i högre utsträckning – man hade tidigt en relativt hög andel vaccinerade. Men nu ger statistiken en annan bild av verkligheten.

Aftonbladets granskning av Region Stockholms vaccinutrullning visar att det är de rika områdena som kommit längst.

Samtidigt finns flera av de socioekonomiskt utsatta områdena i botten.

Andelen ur befolkningen i olika områden i Stockholm som fått en första dos, baserat på ålderskategorier, fram till vecka 15.

Siffrorna gäller fram till slutet på vecka 15 och visar att:

  • I åldern 70-79 har mellan 72,5 och 74,3 procent av invånarna i välbärgade Nykvarn, Bromma och Lidingö fått en första dos. För socioekonomiskt svagare Botkyrka, Rinkeby-Kista och Skärholmen är siffran 50 procent eller strax under. Allra lägst ligger Nynäshamn med 44,4 procent.
  • I åldrarna 80-89 har mer än nio av tio invånare i Ekerö, Danderyd och Bromma fått en första dos. I Rinkeby-Kista är motsvarande siffra knappt tre av fyra. Spånga-Tensta, Skärholmen och Botkyrka ligger mellan 82 och 84 procent.
  • Snittet över antalet 90-plussare i regionen som fått en första dos ligger på 88,7 procent. I Rinkeby-Kista, längst ner på listan, är siffran knappt sju av tio, 69 procent.

Magnus Thyberg är regionens vaccinsamordnare.

– Vi har större utmaningar med att nå ut med våra rekommendationer och information i socioekonomiskt svaga områden. Det berör inte bara vaccin utan all hälso- och sjukvård. I början när vi hade begränsat med vaccin startade vi i utsatta områden. Nu ser vi att socioekonomiskt starka områden kommer ikapp och går förbi.

”Svårt – behöver tid”

Thyberg tar upp ett antal exempel på insatser som riktas mot socioekonomiskt svaga områden: informationsbrev, eldsjälar, invånarkampanjer och hälsoinformatörer.

Hur kan det ändå se ut som det gör?

– Det är svårt. Man behöver tid. Vi ser inte på något vis att vi är färdiga med vaccinationen utan vi ser att vi kommer att behöva arbeta under en lång tid här med att skapa förtroende för vaccinationen och att vi får upp vaccinationstäckningen.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.

Borde ni ha börjat med det här arbetet långt tidigare?

– Det är klart att vi ska fundera på det och utvärdera. Så fort vi hade närmare information om vaccinerna började vi informera som ett komplement i de här områdena och sen har vi utvecklat det Jag tror det hade varit svårt att göra tidigare, däremot behöver vi titta på vilka insatser vi gör och vilka effekter de ger, säger han.

Oppositionsrådet: Klassamhällets konsekvenser

Enligt den nationella plan som Folkhälsomyndigheten, FHM, tog fram på uppdrag av regeringen framgår att socioekonomiska faktorer ökar risken för svår sjukdom och död och att utsatta områden ska prioriteras – under hela vaccinationsperioden.

Är det ett misslyckande att ni inte ligger högre i de områdena?

– Det är ett tecken på att vi behöver fortsätta arbeta. Men det är en väldigt kort tid som gått sedan vi startade vaccinationen. Vi kommer behöva jobba under lång tid med alla insatser i de här områdena. Vi är på god väg men kommer behöva arbeta länge, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm.

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm.

Men ett misslyckande är just vad oppositionsrådet Talla Alkurdi (S) kallar det.

– Det är det som är så beklämmande. Under hela pandemin har klassamhället visat sina yttersta konsekvenser. Vi har sett det i smittspridning, lägre andel som testar sig och nu ser vi det när det kommer till vaccinering.

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdsregionråd:

– Vi behöver lägga särskilt mycket kraft på människor som bor i områden där det är svårare att nå fram. Det här följer ett mönster vi känner sedan tidigare. Det är lättare att nå människor på Lidingö eller innerstaden än vad det är i Järva eller Botkyrka

Tycker du att regionen gjort tillräckligt?

– Jag tycker att regionen gör väldigt många insatser. Tillräckligt? Jag är inte nöjd och vi är inte färdiga än. Våra medarbetare gör otroliga insatser och vi jobbar med våra bokningssystem, planerar för att öppna telefonbokning där man inte behöver ha e-legitimation, säger hon.
Hon fortsätter:

– Det finns absolut mer att göra men det pågår ett enormt arbete och det viktigaste tror jag är att säkerställa att vaccinationen finns på plats där människorna bor.