George Floyds vän: Mänskligheten tar ett kliv framåt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MINNEAPOLIS. George Floyds namn står fortfarande på brevlådan.

Alvin Manago, 56, som bor kvar i deras gemensamma bostad, säger att det varit ett tufft år efter vännens död.

Men domen mot ex-polisen Derek Chauvin ger honom hopp om rättvisa för svarta i USA.

– Jag kände bara ”wow”– det här är mänskligheten som tar ett kliv framåt. Det var en bra känsla, säger han.

Trots att vännen och rumskamraten George Floyd dog i fjol, står hans namn fortfarande på hyreskontraktet. På postlådan också.

– George får fortfarande skräppost ibland. Jag är orolig att något viktigt kan komma en dag, som jag skulle vilja ge till familjen, säger Alvin Manago.
De delade bostad i fem år och blev snabbt nära vänner. Det var Floyd som fixade ett jobb till Alvin, när de blev kollegor på Conga Latin Bistro. Innan pandemin tvingade dem att stanna hemma.

Vännerna Vikas Narula (vänster), George Floyd (mitten) och Alvin Manago ( höger).
Foto: PRIVAT
Vännerna Vikas Narula (vänster), George Floyd (mitten) och Alvin Manago ( höger).

År 2020 har minst sagt varit omtumlande, säger Alvin. När han fick reda på att George Floyd, 46, dött efter att ha pressats mot asfalten av Derek Chauvins knä i över nio minuter, blev han omskakad, upprörd och kunde inte förstå hur någon kunde vara så grym.
– Det har varit en extremt prövande tid – så klart på grund av Georges bortgång, men också på grund av coronavirusets framfart. Men det har också fått mig att fokusera mer på vad som är det bästa i livet. Gett mig nya perspektiv, och fått mig att vilja att försöka bli en bättre person. Jag kommer inte glömma en sekund.

”Har varit överväldigande”

Under tisdagen befann Alvin sig i centrala Minneapolis, när han plötsligt hörde att ett rungande jubel och skallande rop av hans väns namn.

Alvin frågade en ung tjej om hon visste: ”Hade juryn nått något beslut?”.

Svaret blev ja – Chauvin sågs som skyldig, på alla tre åtalspunkter.

– Det kändes ofattbart. Jag hoppade av bussen, började promenera, och blev snart helt tårögd, säger Alvin.

– Jag kände bara ”wow” – det här är mänskligheten som tar ett kliv framåt. Det var en bra känsla. Men samtidigt har det rört upp många känslor idag, och jag tänkte på min vän som förlorat sitt liv. Det har varit rätt överväldigande.

Foto: AP
Expolisen Derek Chauvin förklarades skyldig till George Floyds död och riskerar upp till 40 års fängelse.
Foto: AP
George Floyd blev 46 år gammal.

På kvällen, efter beskedet, tog han sig vidare till till George Floyd Square, platsen vid 38th Street och Chicago Avenue, där hans vän tog sitt sista andetag.

Än i dag är konturerna av Floyds kropp ritade med krita på asfalten där han dog.

”George skulle varit glad”

Där samlades hundratals för att fira beskedet om den historiska domen mot den vita ex-polisen.
– Det kändes som om alla kom samman. Där fanns ingen negativitet. Alla, med olika bakgrund, pratade med varandra, sköt fyrverkerier, hyllade George och hade det bra, berättar Alvin.

Foto: John Minchillo/AP
Mängder av människor samlades utanför Cup Food i Minneapolis på tisdagen.

Om Floyd fortfarande hade levt i dag tror Alvin Manago att han kanske rent av skulle ha blivit lite generad över all uppmärksamhet.
– Han skulle ha sagt att ”jag är inte en så viktig person, jag är inte den som åstadkommit förändring”. Och han skulle vara glad över att han fått folk att komma samman. Men han skulle inte vilja ha någon ära eller uppmärksamhet. Han skulle säga: ”det handlar inte om mig – det handlar om oss”.
Det bästa minnet han har av George Floyd är att se hur han interagerade med familj och Alvins egna barnbarn.

– Jag minns hur de små tittar upp på honom, och hur han var så lång! De grabbade tag i hans ben, och kunde hänga kvar när han gick. George gjorde alla så glada. Han kommer bli ihågkommen, han såg till att alla kände sig sedda i en grupp, särskilt kring högtider. Det var viktigt för honom att alla hade det bra.

”En språngbräda”

Nu tror han att domen mot Derek Chauvin kan ge ringar på vattnet, och åstadkomma verklig förändring i USA gällande polisövervåld och rasism mot svarta.
– Jag tror det här kan bli en språngbräda till något bättre. Den här händelsen har kastat nytt ljus på vad som händer och hur vi borde behandla varandra. Men det kommer samtidigt vara en svår utmaning.
Fortfarande tror han och fästmön Theresa Scott ibland att George ska klampa in genom dörren när som helst. Precis som förr, trots att det gått ett år.
– Vi var så vana vid att se honom, så det är väldigt konstigt när han plötsligt inte kommer hem. Sådant här kan man aldrig kan förbereda sig på.
Och namnet ”George Floyd” kommer få stå kvar utanför dörren.

– För alltid!, säger Alvin och skrattar.

PODD Aftonbladet utrikes om domen mot Derek Chauvin

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE