Viktoria, 28, är i riskgrupp – får ingen vaccintid

Uppdaterad 2021-04-26 | Publicerad 2021-04-24

Viktoria Losenius, 28, kan inte boka tid för vaccinering – trots att hon tillhör en riskgrupp.

Hon är en av många i Stockholm som nu undrar hur man blir vaccinerad, när regionen gått in i fas 3.

– Vi som tillhör en riskgrupp får olika svar kring hur man ska få vaccin, och hur man skall boka eller bli kontaktad, säger hon.

På onsdagen den 21 april meddelade Region Stockholm att regionen gick in i vaccinfas 3.

Det innebär att personer födda 1961 och tidigare kan boka tid för vaccin. Det innebär även att yngre personer som tillhör vissa riskgrupper kan vaccinera sig.

Viktoria Losenius, 28, från Stockholm, har binjurebarksvikt, även kallad Addisons sjukdom.

– Jag har fått veta att jag tillhör en riskgrupp. När jag pratade med min vårdcentral tidigare sa de att de ska vaccinera mig när vi går in i fas 3, säger hon.

Men när hon ringde upp sin vårdcentral på torsdagen, fick hon ett annat besked.

– Då sa de att de inte kan vaccinera mig nu eftersom de går efter ålder, och att de ska återkomma.

”Alla får olika besked”

Viktoria Losenius ringde därför till sin specialistmottagning på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Min specialistmottagning på Karolinska sa att jag ska vaccinera mig hos dem, och inte hos min vårdcentral. De sa även att jag kommer kunna boka tid för vaccin snart via appen Alltid öppet, och att jag inte ska bli kontaktad av vården.

Viktoria Losenius, 28.

Viktoria Losenius är med i en Facebookgrupp för personer med Addisons sjukdom. Flera av medlemmarna i gruppen har diskuterat om hur, och när, de ska bli vaccinerade. Flera av dem har också fått olika besked om vaccineringen.

– Vissa medlemmar i gruppen har fått höra att de ska bli kontaktade om vaccinationen via brev. Andra har redan fått tid för vaccin, säger Viktoria Losenius.

– Det verkar som att man prioriteras olika beroende på vilken vårdcentral man går till och var man bor i Stockholm, fast vi har samma sjukdom.

Viktoria Losenius säger att hon tycker att vaccineringen bör vara mer organiserad.

– Jag tycker att det borde vara tydligare vad som gäller för oss i riskgrupp. Samtidigt hör man att det är en avgörande vecka och att det är kaos på sjukhusen. Det kanske är dags att framföra att det även är kaos med bokningarna?

Viktoria Losenius, 28.