Protester mot planer att benåda separatister

TT TT-AFP

Publicerad 2021-06-13

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.

Högeroppositionen riktar skarp kritik mot den spanska regeringens planer på att benåda katalanska separatister. I Madrid väntas aktivister hålla stora protester.

Premiärminister Pedro Sánchez eventuella beslut att benåda de katalanska separatister som sitter frihetsberövade, till följd av Kataloniens utropande av självständighet från Spanien 2017, väcker heta känslor. Frågan har präglat den politiska debatten de senaste veckorna.

Sánchez själv efterlyser förståelse från allmänheten.

– Jag förstår att det finns människor som kan ha invändningar mot det här beslutet som regeringen kan komma att fatta, med anledning av det som hände 2017, sade Sánchez tidigare i veckan under ett besök i Argentina.

Stora protester från anhängare till den politiska högern planeras under söndagen i huvudstaden Madrid, i ett försök att sätta press på Sánchez och hans regering.

Högeroppositionen anklagar den socialdemokratiske premiärministern för att vika ner sig för separatisterna, då hans minoritetsregering delvis är beroende av stöd från separatistpartierna.

– Sánchez planerar benådningar för att legitimera ett pågående brott... enbart för att se till att hans regering inte faller, säger högerpartiet Partido Populars ledare Pablo Casado.

Även Spaniens högsta domstol motsätter sig benådningarna och menar att ”det inte finns bevis eller tecken på ånger” från de frihetsberövade som skulle rättfärdiga ett sådant beslut.