Sjöräddningsledarens råd inför båtsommaren: ”Läs på!”

Publicerad 2021-06-27

Allt fler nyblivna båtmänniskor kastar loss på sjön.

Men många hamnar i nöd.

– Flytväst, flytväst, flytväst. Glöm den inte. Den är livsviktig, säger Lina Toresson, sjöräddningsledare på Sjö- och flyräddningscentralen.

Sommarhetta, pandemi och semestertider gör att fler vill skaffa båt och ge sig ut på sjön.

Men att vara ovan vid båtliv kan vara farligt.

– Många larm har med båtar att göra och rör personer som inte är vana vid båtliv. Vi vill verkligen nå ut med detta i ett förebyggande syfte inför sommaren. Vi ser redan flera drunkningslarm nu när det är varmt. Och tyvärr är det nog bara början, säger Lina Toresson, sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC).

Skillnad på båt- och husbilsliv

Hon uppmanar alla på sjön att läsa på och vara förberedd för olika scenarior och hålla koll på väderleksprognosen. En olycka kan komma snabbt och plötsligt på havet och leda till oväntade problem.

– Tänk efter före och ha en plan. Det kan bli dimma och åskoväder. Och vad gör man om båten börjar brinna? Hoppar i vattnet och ser båten flyta iväg? Att köra båt är inte samma som att köra husbil då man kan stanna och kliva ut på vägen om det händer något, säger hon.

Vid värmeböljan i mitten av juni inträffade flera incidenter. I Uppsalatrakten började en båt brinna och flera personer tvingades fly genom att hoppa i vattnet. Utanför Karlstad fick polisen larm från anhöriga som saknade en man som åkt ut med båt för att lägga fiskenät. Efter en stor sökinsats hittades mannen och det visade sig att han fått problem med båten som drivit iväg.

Sjö- och flygräddningscentralen är baserad i Göteborg. Där styrs insatser över hela landet. Lina Toresson betonar vikten av att använda flytväst och förbereda sig på sjön.

– Se till att du har bra kommunikationsvägar och möjlighet att larma. Har du telefontäckning? Batteri eller möjlighet att ladda? Radio eller någon form av nödsändare? säger hon.

”Haft tragiska olyckor och incidenter”

En enkel detalj som vissa glömmer är att meddela anhöriga eller någon på land om färdplanen.

– Vart ska du och när beräknas du vara hemma? Meddela anhöriga om du blir försenad eller ändrar din färdväg. De kan bli väldigt oroliga annars, säger hon.

Sommarhettan gör också att vattnet blir varmt och badvänligt. Då vill många ta ett dopp från båten.

– Det är inte ovanligt att man hoppar i och håller i ett snöre som är fäst i båten. Man tappar snöret och får panik när båten glider iväg. Var försiktig med att bada från båten. Vi har haft incidenter när man tappar kontakt med båten. Tänk på att inte bada på för djupt vatten. Gör det när båten är förtöjd vid en klippa. Vi har haft tragiska olyckor och incidenter, säger hon.