Stor minskning av operationer under pandemin

Helena Björk/TT

Publicerad 2021-05-11

Antalet genomförda operationer har minskat med över en femtedel under pandemin och hälften av operationspatienterna får vänta längre än vårdgarantin på 90 dagar, enligt Socialstyrelsens nya rapport. Arkivbild.

Antalet operationer minskade med över en femtedel under pandemin jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Och hälften av alla i operationskön har väntat längre än vårdgarantins gräns på tre månader, enligt Socialstyrelsen.

De fysiska besöken i både primärvård och specialistvård har minskat under pandemin, visar Socialstyrelsens nya rapport om köer och väntetider i vården under första och andra smittovågen 2020.

– Vården har fortfarande stort tryck på sig och de som får vänta längre än vårdgarantins gräns är fler än före pandemin, säger Sevim Barbasso Helmers, utredare på Socialstyrelsen och projektledare för rapporten.

Hälften av alla som väntar på operation, 55 700 personer, har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar.

Risk för ohälsa

Antalet operationer minskade med över en femtedel under perioden mars 2020 till januari 2021 jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Ortopedi, allmän kirurgi och ögonsjukvård är de områden inom vårdgarantin där operationerna minskat mest.

– Tidigare rapporter och litteraturgranskningar visar att längre väntetider påverkar livskvalitet och kan ge ett försämrat hälsotillstånd. När individen blir sämre innan den kommer till vården, blir det sämre kvalitet på vården, säger Sevim Barbasso Helmers.

För att minska risken för att patientens tillstånd försämras uppmanar Folkhälsomyndigheten den som väntar att höra av sig.

– I vissa fall vet vi att man har prioriterat om när tillstånd varit akuta, men det är en medicinsk bedömning som måste göras, säger Natalia Borg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

En annan förklaring till att färre fått vård än innan pandemin är att de faktiskt inte behövt den. Till exempel kan smittskyddsrestriktioner ha lett till att färre drabbats av infektioner eller olyckor.

Digital explosion

Inom specialistvården har besöken minskat med 14 procent, totalt nästan 300 000 besök färre än innan pandemin. I primärvården syns ett annat mönster. Första smittovågen våren 2020 sjönk antalet besök kraftigt, framförallt bland äldre patienter, men har sedan ökat igen.

Digitala besök i den regionala primärvården har ökat enormt. Under mätperioden steg antalet med 278 procent, vilket motsvarar över 85 000 besök.

Efter första smittovågen hösten 2020 jobbade regionerna med nya arbetssätt för att beta av vården som ställts in. Nya digitala arbetssätt, omläggning av scheman, utökade arbetsskift, mer dagkirurgi, gemensam operationsplanering i regionen och hyrläkare är några av åtgärderna.

Men när andra vågen kom avstannade arbetet och köerna växte igen. Den tredje vågen har återigen försämrat situationen.

Så länge smittovågorna fortsätter att komma ser Socialstyrelsens utredare ingen möjlighet att beräkna när kösituationen är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

Följ ämnen i artikeln