Nässjö

Här slår Inger larm innan huset sattes i brand: ”Busarna är tillbaka igen”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Inger Åsén, 68, dog i mordbranden i Nässjö och hade tidigare undvikit att ta kontakt med myndigheter.

När hon trakasserades i över fyra timmar ringde hon polisen tre gånger.

Åtta minuter efter sista larmsamtalet stod hennes hem i lågor.

– De har slagit sönder huset för mig. Jag är livrädd, sa hon.

Den 1 februari tidigare i år dog Inger Åsén, 68, när hennes hus utanför Nässjö sattes i brand. Då hade ungdomar trakasserat henne i flera timmar.

Mardrömmen började vid lunchtid när hon var på väg hem från Willys. Flera ungdomar klev på samma buss och slängde ”små föremål, såsom snus, kludd och tuggummi” på henne, enligt åtalet.

Inger klev av vid sin busshållplats för att promenera hem och ungdomarna följde efter. De fortsatte att ofreda henne genom att spotta och kasta isiga snöbollar mot hennes huvud och kropp.

Inger Åsén, 68, dog i branden.

Foto: PRIVAT

När hon kom in i sitt hus upptäckte hon att ungdomarna sprang runt huset och tittade in genom fönster, och ringt eller bankat på dörren innan de sprang därifrån. En av ungdomarna ska även ha slitit upp altandörren, kissat på fasaden och skrivit okvädningsord.

När klockan var 15.21 ringde Inger det första larmsamtalet. Då upptäckte hon att någon av dem även slängt in en puck och en gren genom hennes fönster.

– De har förföljt mig från bussen och hit. De spottade och har spottat mig i ansiktet. Och jag är rädd för corona också för jag är inte vaccinerad. Nu kommer de tillbaka. Nu är de här. De står här nu, sa hon.

En polispatrull larmades till platsen, pratade med Inger och upprättade en anmälan om ofredande innan de lämnade.

Tre ungdomar åtalas för inblandning i branden i Nässjö.

Foto: TOBIAS MARBENIUS

”Den här gången är jag rädd”

3,5 timmar senare ringde Inger 112 igen. Klockan 18.55 hade hon tagit sig upp på övervåningen.

– Det är andra gången nu. De kom tillbaka och har slagit sönder fönstret.

Operatören: Vad hände förra gången då?

– Ja det var en massa grejer men jag klarade mig, men den här gången är jag rädd. För jag är ensam, sa hon.

Inger berättade att hela huset blir lemlästat och frågade när polisen kan vara på plats. Hon fick svar att det dröjer ”högst en timme”. Hon uppmanades stanna kvar på övervåningen.

– De gick in samma väg som i eftermiddag. Slet upp altandörren och har vält hela huset och sen kraschade de in och slog sönder glaset, sa hon.

”Busarna är tillbaka igen”

En halvtimme senare, klockan 19.23, ringde Inger SOS igen. Då är hon märkbart uppjagad och kallar återigen på hjälp då polisen ännu inte dykt upp.

– Andra polisanmälningen i dag nu, eller tredje förresten. Busarna är tillbaka igen. Jag sitter uppe och väntar men jag har ingenstans att låsa in mig. De är inne nu – igen, ropar Inger.

Operatören: Okej, vad gör de?

– De har slagit sönder huset för mig. Jag är livrädd. Jag blev spottad i ansiktet också. Polisen skulle komma snart. De går nu förbi på gatan här, sa Inger.

– De kommer nu igen. Jag har ingenstans att låsa in mig. Jag står och tittar efter polisbilen för ni har lovat att skicka hit den, sa hon.

Operatören: Polisen var ju hos dig tidigare.

– Ja, mellan 15 och 16 i dag. Men det var ju i eftermiddag. Jag står och tittar. Nu går han ut i alla fall. Har väl varit inne och plundrat huset, sa Inger.

– Nu kommer de tillbaka igen. Men det vore bra för då kan ni ju ta dem på bar gärning. Jag har fått order att stanna här och vänta. Skicka hit en bil så fort som möjligt, sa hon.

Inger Åsén, 68, dog i branden.

Foto: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Räddningstjänst på plats efter branden.

Foto: KRISTER HANSSON

Operatören: Vi kommer så snart vi kan. Då får du ringa tillbaka på 112 om det är så att det är någonting men vi kommer så snart vi kan.

Samtalet avslutade och åtta minuter senare, klockan 19.38, larmade en granne om att Ingers hus brann med öppna lågor.

Ingers son: ”Aldrig varit så här hotad”

Ingers son Göran Björkman reagerar på att hans mamma larmat polisen flera gånger den aktuella dagen. Hon har tidigare undvikit i möjligaste mån att ta kontakt med myndigheter.

– Det ska mycket till för att hon ska ringa. Hon har inte ringt innan och det innebär att hon aldrig varit så här hotad. Jag hoppas att vi får reda på vad som hände under rättegången, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Roland, 76, blev vittne till mordbranden

ÄMNEN I ARTIKELN

Nässjö

Bränder

Mord