Anhöriga kräver svar efter svåra tågolyckan

TT-AFP

Publicerad 2021-05-07

De 25 människor som miste livet i metroolyckan i Mexico City (Ciudad de México) i måndags har börjat begravas, samtidigt som deras förtvivlade anhöriga beskyller myndigheter för oaktsamhet och höjer sina krav på att rättvisa skipas.

– Vi kommer att lämna in en stämning, men just nu vill vi bara ta oss igenom det här, säger Luis Hernández, vars 61-åriga pappa omkom i en av de två tunnelbanevagnar som störtade ner mot gatan när bron som tåget körde på gav vika.

Det norska bolaget DNV har anlitats för att hjälpa åklagarna med utredningen och kommer att analysera grundorsaken till olyckan, meddelar Mexico Citys borgmästare Claudia Sheinbaum.

President Andrés Manuel López Obrador var snabb med att utlova en grundlig utredning av olyckan, men han nekar till anklagelser om att hans egna besparingspolitik ledde fram till katastrofen.

Den kollapsade bron tillhör den nyaste tåglinjen i stadens metronät. Det byggdes då Marcelo Ebrard var högste ansvarige politiker i Mexico City, vilket var åren 2006–2012. Ebrard är numera Mexikos utrikesminister.