Brister på hälften av de besökta Stockholmsbutikerna

Publicerad 2021-01-30

Länsstyrelsen i Stockholm har sett smärre brister på drygt hälften av de gym och butiker där man gjort tillsyner.

Efterföljsamheten av pandemilagen bedöms ändå vara sammantaget hög i hela landet.

Enligt den tillfälliga pandemilagen måste verksamheter som gym och butiker se till så att inte allt för många besökare vistas i lokalerna samtidigt. Det är landets länsstyrelser som har tillsynsansvar för att restriktionerna följs.

– Målet är minskad smittspridning och inte att sätta dit någon. Dit når vi lättast genom information och förebyggande arbete men även genom att ge möjlighet till frivillig rättelse, säger Moa Karlsson, tillsynshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Hälften får anmärkning

I en första veckorapport konstaterar länsstyrelserna att efterföljsamheten av den tillfälliga lagen är hög. Av de besökta verksamheterna i region Stockholm har dock dryga hälften fått anmärkningar.

Moa Karlsson, tillsynshandläggare på länsstyrelsen, inspekterar ett gym i norra Stockholm.

– Det finns några som har missat, som haft små brister, men alla har ändrat det vi har påpekat. Så frivillig rättelse har hittills varit ett lyckat koncept, säger hon.

Då har det rört sig om mindre avvikelser, som att handsprit inte funnits tillgängligt eller att det inte funnits dokumentation för hur verksamheten har beräknat maxantalet som får vistas i lokalen, berättar hon.

”Ska inte försätta någon i konkurs”

Vid mer allvarliga och upprepade avvikelser kan länsstyrelsen besluta att förelägga ett vite, alltså en form av avgift, eller till slut stänga ner verksamheten tillfälligt. Men något sådant beslut har hittills inte tagits.

– Det finns ingen fast summa, där utgår man från verksamhetens ekonomiska möjligheter. Det ska vara kännbart att inte göra rätt men det ska inte heller försätta någon i konkurs, säger Moa Karlsson.

För att minska risken för smittspridning har plexiglas installerats mellan löpbanden.

Daniel Kurenkoff är distriktschef på Nordic Wellness. En av gymkedjans träningsanläggningar norr om Stockholm har precis blivit godkänd av länsstyrelsen efter en tillsyn som Aftonbladet följt med på.

– Jag tycker det är bra att vi har en lag som gör det enklare för oss att faktiskt gå ut och ställa lite krav på våra medlemmar, säger Daniel Kurenkoff.

– Framförallt blir det tydligt vad som gäller och det blir lättare att anpassa verksamheten efter det, fortsätter han.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen