Fler än 80 döda i strider i Darfur

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den fredsbevarande insatsen Unamid lämnar Sudan. Arkivbild.
Foto: Albert Gonzalez Farran/AP/TT
Den fredsbevarande insatsen Unamid lämnar Sudan. Arkivbild.

Mängder av människor har dödats i drabbningar i Darfur – ett par veckor efter att en fredsbevarande insats avslutats i området.

Olika folkgrupper har under två dagars tid drabbat samman i El Geneina, huvudstad i delstaten Västra Darfur. Det beskrivs hur en mindre lokal konflikt trappats upp till strider mellan väpnade grupperingar.

En sudanesisk läkarorganisation räknar antalet döda till 83 och antalet skadade till 160, bland dem soldater i den sudanesiska armén. Utegångsförbud råder i området och regeringen i Khartum har skickat dit förstärkningar.

Sammandrabbningarna äger rum lite mer än två veckor efter det att FN och Afrikanska Unionen (AU) avslutat sin fredsbevarande insats Unamid i landet vid nyår. Under kommande sex månader ska 8 000 personer som deltagit i insatsen lämna landet.

Den långdragna konflikten i Darfur bröt ut 2003 och har lett till 300 000 människors död och har tvingat 2,5 miljoner att lämna sina hem, enligt FN. Den ursprungliga konflikten har avtagit genom åren men fortfarande blossar konflikter upp mellan bofasta jordbrukare och nomadiserande boskapsskötare, framför allt om mark och tillgång till vatten.

Helgens strider är de värsta som stått där sedan åtminstone oktober, då det undertecknades ett fredsavtal i förhoppning om fred i det krigshärjade området, där det florerar mängder av vapen.

Publicerad: