Restaurangbranschen om spritstoppet: Är i chock

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beskedet om spritstopp efter klockan 22 kom som en kalldusch för restaurangbranschen.

Utan fler stödåtgärder ser det mörkt ut för krögarna, menar Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

– Det här är att slå på en näring som redan ligger ner, säger han.

Vid en presskonferens på tisdagen meddelade regeringen att de planerar att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 på restauranger och krogar, från och med den 20 november.

Stefan Löfven pratade om den ökade smittspridningen i Sverige och kallade läget ”ohållbart”.

Stefan Löfven meddelade under onsdagen att ett alkoholstopp kommer införas.
Foto: Magnus Sandberg
Stefan Löfven meddelade under onsdagen att ett alkoholstopp kommer införas.

”Enorma inskränkningar”

Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita, blev ställd när beskedet kom.

– Jag är chockad att man återigen, helt utan förvarning, ger sig på vår bransch i det här sammanhanget. Det finns smittskyddsregler som har fungerat väldigt väl. Jag har största respekt att man måste hindra pandemin men det här är att slå på en näring som redan ligger, säger han.

Vad får det här för konsekvenser?

– Gör man ingenting kommer fler jobb att gå förlorade, fler företag gå omkull. Det här är enorma inskränkningar på våra möjligheter att bedriva verksamhet, säger Jonas Siljhammar.

Foto: Jessica Gow/TT
Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita: ”Förbudet slår på en näring som redan ligger ner”

”Stor förtvivlan för branschen”

Restaurangbranschen har varit i kris sedan pandemins början och den förvärrades ytterligare när de lokala restriktionerna kom. Julbord har bokats av på löpande band – och det här blir ännu ett hårt slag, menar Siljhammar.

– Bokningarna har mer eller mindre försvunnit helt. Jag kände redan innan det här en enorm förtvivlan för branschen. Vi vill inget hellre än att driva vår verksamhet på ett säkert och tryggt sätt, säger han.

Regeringen pratar om sena krogkvällar som en stor riskmiljö. Kan du förstå på något sätt att de tar det här beslutet?

– Då bör man också tala om att det finns andra riskmiljöer som man inte har hanterat. Folk kommer inte sluta dricka alkohol, det måste vara bättre att det sker under ordnade former på restaurang. Risken nu är att det kommer att ske på hemmafester där det inte är någon kontroll alls, säger han.

Mer stöd behövs

Han hoppas att regeringen nu presenterar fler stödåtgärder för restaurangnäringen.

– Vi välkomnar de stöd som kom nyligen. Men det är tydligt att ytterligare stöd måste till, säger han.


PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE