Massvaccinering med Sputnik V inleds i helgen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
100 000 ryssar har redan vaccinerats med Sputnik V, i helgen startar allmän vaccinering i huvudstaden Moskva. Arkivbild.
Foto: Alekandr Zemlianitjenko jr/AP/TT
100 000 ryssar har redan vaccinerats med Sputnik V, i helgen startar allmän vaccinering i huvudstaden Moskva. Arkivbild.

I helgen startar allmän vaccinering med det ryska vaccinet Sputnik V i Moskva. Även Kazakstan börjar producera Sputnik V för att nästa år vaccinera sina invånare.

På lördagen öppnar Moskva upp sitt nya center för vaccination, meddelar borgmästare Sergej Sobjanin. Enligt borgmästarens hemsida är vaccinet gratis och först i kön för att få det inhemskt producerade preparatet Sputnik V är lärare, läkare och socialarbetare i åldrarna 18-60 år.

Redan under fredagen kan Moskvas invånare digitalt registrera sig för att få en spruta. Vem som helst kan registrera sig men enligt hemsidan måste man kunna bevisa att man har ett av de aktuella yrkena.

"För Moskvas övriga invånare kommer gratis vaccinering bli tillgänglig senare", står det på hemsidan.

Produktion i grannland

Hittills har redan över 100 000 personer i speciella grupper i landet fått vaccinet. Enligt preliminära ryska uppgifter har vaccinet en effektivitet på 92 procent när det gäller att skydda människor från sjukdomen.

Samtidigt är minst tio olika vaccin under utveckling i Ryssland, enligt landets statsepidemiolog, Anna Popova. Ett av dem, kallat Epivaccorona, är registrerat och ska genomgå tester på cirka 40 000 frivilliga, enligt hälsovårdsdepartementet.

Även Kazakstan kommer att börja producera Sputnik V och en massvaccineringskampanj är planerad med start nästa år, meddelar Kazakstans president Kazymzjomart Tokajevs stab.

Kazakiskt vaccin

Produktionen ska inledas den 22 december och det är i första hand lärare, läkare och poliser som kommer vaccineras, det beskedet har premiärminister Askar Mamin gett presidenten.

Kazakstan är även i startgroparna för en fas 3-studie av sitt eget vaccin, säger premiärministern. Två miljoner doser av det egna vaccinet ska produceras den här månaden.

Hittills har Kazakstan, som har 19 miljoner invånare, drabbats av 134 706 fall av covid-19 och 1 990 dödsfall.

Under fredagen noterade Ryssland 27 403 nya fall av covid-19. Totalt har 2 402 949 personer smittats i Ryssland vilket placerar landet topp fyra efter USA, Indien och Brasilien. Sedan pandemins start har 42 176 covid-relaterade dödsfall drabbat landet.

Publicerad: