Därför kan en domare stoppa Trumps beslut

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-02-05

USA:s högsta domstol

Det amerikanska systemet är uppbyggt på ”checks and balances”, vilket på svenska kan översättas med ”maktfördelning”.

Det ger domstolarna mycket makt över de amerikanska lagarna.

USA:s konstitution (grundlagar) slår fast att makten ska vara uppdelad mellan tre instanser:

  • Presidenten, som styr landet,
  • Kongressen (senaten och representanthuset), som stiftar lagar
  • Högsta domstolen, som kontrollerar att alla lagar stämmer med grundlagarna.

Domstolssystemet är i sin tur uppdelat. Lagarna och de dekret (exekutiva ordrar) som presidenten skriver kan prövas av någon av USA:s 94 distriktsdomstolar. Deras beslut kan överklagas till en appellationsdomstol. Appellationsdomstolens beslut kan därefter hamna i Högsta domstolen.

  1. I fallet med Donald Trumps inreseförbud stämdes staten av två delstater: Washington och Minnesota. Distriktsdomstolen i Seattle beslutade, via domaren James Robart (som tillsattes av George W Bush) att stoppa inreseförbudet.
  2. Justitiedepartementet överklagade till appellationsdomstolen, som avslog begäran om att omedelbart återinföra förbudet.
  3. Den 9 februari beslutade appellationsdomstolen, efter att ha hört justitiedepartementet och de två delstaternas argument, att permanent stoppa inreseförbudet. Trumps dekret skadade såväl individer som affärsintressen i landet, samt att det utgör en diskriminering på religiösa grunder, enligt domstolen.
  4. Inreseförbudet skulle gått till Högsta domstolen – om Trump-administrationen valt att gå vidare. Men istället skrev Trump en ny, reviderad order. Även den stoppades dock, denna gång av en domstol i Hawaii.