USA

Starka känslor efter historiska abortbeslutet

Av: 

Linnea Digerstedt

NYHETER

Den nationella aborträtten i USA hävs nu av Högsta domstolen.

Ett beslut som nu väcker reaktioner.

– Det är en sorglig dag för domstolen och en sorglig dag för landet, säger president Joe Biden under en presskonferens.

Högsta domstolen i USA upphäver den nationella abortgarantin Roe mot Wade. Det står klart efter en omröstning under fredagen.

Nu är det istället upp till varje stat att själva lagstadga om aborträtten, något som gör att att flera stater väntas förbjuda aborträtten helt.

Ett historiskt besked som nu väcker starka reaktioner bland svenska politiker.

”Katastrof för USA:s kvinnor. Det är Trumps onda arv som nu slår igenom. Så här går det när högern får härja fritt”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S) har också twittrat om beslutet.

”Att beröva kvinnor deras individuella rättigheter är ett steg tillbaka efter årtionden av hårt kämpat arbete. Lagliga och säkra aborter är grundläggande för kvinnor över hela världen”, skriver hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har kommenterat beslutet på Instagram.

”Väldigt illa att USA:s högsta domstol river upp den dom som garanterar rätten till fri abort i hela USA. Rätten för varje kvinna att själv bestämma över sin kropp och sitt liv är en grundläggande individuell rättighet i en liberal demokrati”, skriver Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M)
Annie Lööf (C)

Stenevi: ”En sorgens dag”

Annie Lööf (C) twittrar om beslutet som alltså häver amerikanska kvinnors garanti till abort.

”Sorgligt och djupt beklagligt att se hur USA nu krossar kvinnors rätt till sin egen kropp. Högsta domstolens beslut ännu en påminnelse till övriga världen att detta är en kamp som måste föras varje dag i alla delar av världen. För kvinnors & frihetens bästa”, skriver hon.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallar det för ett ”fruktansvärt beslut”.

”En enda ska bestämma över en kvinnas kropp, och det är hon själv. Det är en sorgens dag när kvinnors rättigheter slås sönder, och därmed ett grundläggande fundament för demokratin”, skriver Stenevi på Twitter.

Johan Pehrson (L) är även han besviken över beslutet.

”USA 2022. Tragiskt och upprörande. En kvinna har rätt att bestämma över sin kropp. Vi påminns än en gång om att ingen ska tro att kvinnors rättigheter går framåt utan en ständig kamp. En kamp vi alla måste ta”, skriver han på Facebook.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tycker att det är ett ”fasansfullt besked”.

”Högerkonservativa krafter i olika delstater kommer nu förvägra miljontals kvinnor rätten till lagliga och säkra aborter. Varje dag måste rätten att bestämma över sin kropp försvaras. Även en dag som denna”, skriver Dadgostar på Instagram.

Joe Biden.

Biden: ”För landet bakåt i tiden”

Under en presskonferens uttalade sig president Joe Biden om beslutet.

– Det är en sorglig dag för domstolen och en sorglig dag för landet. Domstolen har gjort något som aldrig gjorts förut. De har tagit bort en rättighet som är så viktigt för så många amerikaner.

– Högsta domstolen för, bokstavligt talat, landet bakåt i tiden med 150 år. Det är en sorglig dag för landet men det betyder inte att kampen är över, säger Biden.

Han uppmanar samtidigt politiker runt om i landet att stå upp för rätten till abort och för kvinnors rätt att fritt resa för den vård de behöver.

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, kallar beslutet för ”en förolämpning” och ”ett slag i ansiktet”, enligt CNN.

USA:s tidigare president Barack Obama fördömer beslutet på Twitter och säger att det är ”en attack mot en grundläggande rättighet för miljontals amerikaner”.

Hillary Clinton är även hon besviken på Högsta domstolens besked och skriver på Twitter att det är ”ett steg bakåt för kvinnor rättigheter och mänskliga rättigheter”.

Donald Trump.

Trump: ”Bra för alla”

Men alla är inte emot upphävningen av abortgarantin.

Donald Trump tvärtemot hyllar domstolens beslut i en kommentar till Fox news.

– Jag tror att, i slutändan, kommer det här bli till något bra för alla. Det här ger delstaterna rätten att bestämma, vilket det alltid borde ha gjort.

På frågan om Trumps egna inflytande i beslutet säger han följande:

– Det var Guds beslut.

USA:s förre vicepresident Mike Pence twittrar ”idag vann livet” och skriver vidare att Högsta domstolen ”rättat till ett historiskt fel och åter gett det amerikanska folket rätten att bestämma”.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Abort