Rejält jordskalv i natt: "Katten blev skiträdd"

Publicerad 2021-09-12

Katten Greta och Dina Mäntyjärvi.

I natt inträffade ett jordskalv i Skellefteå kommun.

Dina Mäntyjärvi och hennes man satt i soffan när hela huset plötsligt började skaka.

– Vi tittade på varann och tänkte att nu är det ett flygplan som kraschar in i huset, säger hon.

Klockan 01.28 inträffade ett jordskalv mellan Lövånger och Bureå i Skellefteå kommun, några mil utanför Skellefteå.

– Hela huset började skaka och glasen skallrade. Jag och min man satt i soffan och det var som att man hörde skalvet komma längre bort ifrån. Det kom närmare och närmare och plötsligt var det under oss - som att det vandrade förbi, säger Dina Mäntyjärvi som bor i Bureå.

Enligt Svenska nationella seismiska nätet, SNSN vid Uppsala universitet, hade skalvet en magnitud på 2,7 på Richterskalan. Skalvet skedde på 19 kilometers djup och kändes på flera mils håll.

– 2,7 är relativt kraftigt med svenska mått mätt. De som bor i närheten av ett skalv kan exempelvis känna att huset skakar, se att glasen klirrar mot varandra eller att lamporna gungar. Många rapporterar även ljudfenomen i samband med skalv, som det som inträffade i natt, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

”Väcktes av ett kraftigt dån”

Skalvet har uppmärksammats på sociala medier.

“Det small och mullrade och hela stugan skakade”, skriver en person på Facebook.

“Vi väcktes klockan 01.28 av ett kraftigt dån”, skriver en annan person.

En person boende i Skelleftehamn skriver: ”Lät först som att det var snö som rasade från taket, men kom på att de ej finns någon snö”.
Dina Mäntyjärvi var mest chockad över hur högt ljudet från jordskalvet nådde.

– Jag trodde det bara var i filmer som det lät så. Vi tittade på varann och tänkte att nu är det ett flygplan som kraschar in i huset. Jag tror att djuren också blivit uppskrämda av det, min tjejkompis ringde och sa att katten var skiträdd, säger hon.

Mest aktiva området i Sverige

Området från Bureå västerut mot Burträsk till Botsmark, där skalvet inträffade i natt, är Sveriges mest seismiskt aktiva, enligt SNSN.

– För 10 000 år sedan var det ett mycket stort skalv med en magnitud på 7,5 i området, i samband med att isen smälte. Sprickzonen rör fortfarande på sig vilket gör att det här området fortfarande är aktivt, säger Björn Lund.

Sedan år 2000 har 23 skalv med en magnitud större än 2 inträffat i området. 2010 inträffade ett skalv med en magnitud på 3,6.

Men de boende i trakten behöver inte vara oroliga, säger Björn Lund.

– För att skador ska uppstå behöver skalvet ha en magnitud på åtminstone 4 till 4,5.